In juni werd het demonstratieveld “Vergroening in de landbouw” tegenover de Sevink Mölle in Meddo geopend. Er waren hier 30 akkertjes en 60 akkerranden te zien met verschillende landbouwgewassen en allerlei zadenmengsels in de randen, die vele mooi bloeiende soorten bevatten waarop allerlei insecten op af kwamen.

Dat is ook te zien op de vele foto’s, die door de bezoekers zijn ingezonden voor de fotowedstrijd die de Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk, die het demonstratieveld mogelijk maakte, organiseerde.  Die foto’s werden gemaakt tijdens de goed bezochte rondleidingen, maar ook op eigen gelegenheid gingen vele mensen fotograferen. Dat leverde vele mooie foto’s op met vooral vlinders, bijen, zweefvliegen en hommels. Maar ook foto’s van kevers en allerlei bloeiende planten werden ingezonden.

Het viel daarom niet mee voor de jury van WCL om een keuze te maken. Deze jury koos voor de inzending van dhr. B. Lammers uit Aalten met de foto “Synchroon vliegen”. Ook de Sevink Mölle koos een beste foto uit. Dat werd die van mevrouw N. Frenken met een afbeelding van een van de akkerranden met de molen op de achtergrond. Tijdens de prijsuitreiking op de Algemeen Bestuursvergadering van WCL op 11 november vertelde mevrouw Frenken dat ze die foto op haar buik liggend had gemaakt. De prijs was een pakketje streekproducten met daarin een bon voor een keer Bourgondisch grillen.

De akkertjes en akkerranden werden niet alleen gewaardeerd door de vele fotografen en de deelnemers aan de rondleidingen, maar ook door de boeren, die zelf akkerranden op hun bedrijf hebben of dat overwegen. Zij konden uitgebreid de verschillende mogelijkheden bekijken. Daarom wordt het demonstratieveld volgend jaar voortgezet. Er zullen dan opnieuw rondleidingen zijn en er worden dan ook educatieve activiteiten voor de bovenbouw van het basisonderwijs georganiseerd.
 

                       

Synchroon vliegen                                                                                  Akkerranden