Op zaterdag 23 november a.s. organiseert het Jachtcomité Winterswijk haar jaarlijkse Slipjacht Winterswijk. Start en finish is dit jaar bij Hotel Restaurant Café De Lindeboom, Kottenseweg 152 in Winterswijk – Brinkheurne.
De jagers met hun honden verzamelen zich rond 11:30 – 11:45 uur op het terrein van De Lindeboom voor een kleine toespraak en een welkomsdrankje, waarna men zich naar de start van de eerste van drie runs begeeft (nabij de Stemerdinkweg). De eerste run bevind zich rondom de Vosseveldseweg en eindigt bij de grensovergang Oeding. Hier steekt men de Kottenseweg weer over om de overige twee runs in Kotten te rijden. Tussen Run 2 & Run 3 is een zogenaamde ‘Sherrystop’ ingelast alwaar de rijders op adem kunnen komen met een kleine maaltijd. Rond 15:00u verwachten we de ‘Kill’ te beleven aan De Slingeweg.
Na de Kill (ca 15:30u) gaat de meute weer richting de Lindeboom, alwaar een nabespreking van de jacht zal worden gehouden, onder het genot van een hapje en een drankje.
De Slipjacht Winterswijk is een druk bezochte jacht. Om alles in goede banen te leiden, proberen wij de toeschouwers te voorzien van de nodige informatie en plattegronden.Vanwege de te verwachten drukte verzoeken wij u de aanwijzingen van de verkeerregelaars op te volgen. Ook raden wij aan de jacht per fiets te volgen.Het laatste nieuws van de Jacht, inclusief de routes en extra informatie is te vinden op www.slipjachtwinterswijk.nl .
Het Jachtcomité Winterswijk bestaat uit een groep vrijwilligers die ieder jaar, uit liefde voor de sport, de jacht in Winterswijk organiseren.De routes door het Nationaal Landschap Winterswijk worden ieder jaar door een ervaren veldploeg uitgewerkt en klaar gemaakt, waarna ze een week van te voren worden voorgelopen door getrainde survival-specialisten van Klimbos Survival Winterswijk.De jacht wordt gereden door ca 50 ruiters, waaronder ca. 35 jagers van Jachtvereniging Soestdijk. De overige rijders komen uit de regio.
De uit Engeland afkomstige vossenjacht wordt hier nagebootst door een slip. Met de slip, een met vossenlucht doordrenkte lap, wordt een spoor getrokken. In verband met afrasteringen en mogelijke vernielingen aan het landschap wordt hier een voorgeschreven route gereden.
De lucht komt van de vossen die de vereniging voor dit doel in een speciale kennel houdt. Zij liggen de hele week op de lappen, waardoor deze met vossen geur worden doordrenkt. Hierdoor worden zij de leveranciers van het spoor. Het parcours kan, indien gewenst, door heide of bos gaan of over weilanden en sloten. Naar believen kan men zo de route voor paard en ruiter lichter of zwaarder maken.
Aangezien de honden voor de jacht zijn gefokt en ze in een meutegemeenschap met elkaar leven, die onderling nogal hard is, dient juist een grote discipline gehandhaafd te worden door huntsman en personeel. Speciaal in ons dicht bevolkte land met kruisende wegen en kleine percelen zouden door ongehoorzaamheid anders ongelukken kunnen gebeuren. Dagelijks worden de honden door het personeel getraind op conditie en adem. Tegen het krieken van de dag kan men de huntman met zijn meute zien uitrijden voor zijn anderhalf uur durende tocht door de bossen.
Aangezien deze sport uit Engeland stamt, alsmede de honden en traditie en stijl hierin hoog worden gehouden, worden alle bevelen in het Engels gegeven, terwijl ook de jachtuitdrukkingen Engels zijn.
De eerste Slipjacht Winterswijk was in 1992. Het was voor iedereen nieuw; ook voor de sliptrekkers ….
De sliptrekkers waren vertrokken om hun spoor te leggen voor de meute. Na enige tijd kreeg men in de gaten dat het geblaf van de honden steeds dichterbij kwam. Over de schouder kijkend kwamen ze er achter dat de honden op enkele honderden meters waren genaderd en met rasse schreden inliepen op het rennende koppel. Met de schrik in de benen werd er koers gelegd naar de dichtstbijzijnde bomengroep, werd de slip weggegooid en werd in een recordtempo boom geklommen. Een paar seconden later arriveerde de meute, met alleen de simpele vraag "Wat doen jullie daar dan?"