De politie stelt jongeren gedurende vier weken in de gelegenheid om hun gewonnen balletjespistool straffeloos bij de politie in te leveren. De pistolen werden als prijs op de kermis verstrekt maar vallen onder de Wet Wapens en Munitie.Jongeren die een balletjespistool hebben gewonnen, kunnen dit voorwerp in de periode van 11 november t/m 9 december bij het plaatselijke politiebureau aan de Dingstraat inleveren. De politie is dit overeengekomen met het Openbaar Ministerie.

Men wil voorkomen dat jongeren met deze verboden wapens op straat worden aangetroffen en dan worden bekeurd. Ook kan het misverstanden voorkomen omdat een balletjespistool voor velen niet van een echt vuurwapen is te onderscheiden.

Er zijn situaties bekend waarbij de politie een tip krijgt over een jongere die met een pistool rondloopt en dan blijkt het om een balletjespistool te gaan! Alles bij elkaar een ongewenste situatie.

De jongeren kunnen van maandag t/m vrijdag het balletjespistool tussen 10.00 en 17.00 uur en op woensdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur inleveren. Indien men na de inleveractie met een balletjespistool op straat wordt aangetroffen wordt er proces-verbaal opgemaakt.

Om aandacht aan de inleveractie te besteden worden er posters op middelbare scholen, de bibliotheek en het buurthuis opgehangen.

 

 

De politie heeft na het aantreffen van een balletjespistool op de Winterswijkse kermis de exploitant hierop aangesproken. Hierna zijn deze niet meer als prijs verstrekt. Ook is er met de vereniging van kermisexploitanten overleg geweest om te voorkomen dat dergelijke wapens als prijs worden ingekocht en verstrekt.