De waarnemer in de Achterhoek, de heer Hans Borstlap, presenteert vandaag een oplossing voor de Sensire thuiszorgmedewerkers en al hun cliënten. De waarnemer is er, in een week tijd, in geslaagd om alle partijen te spreken en een oplossing te vinden. Een grote zorgaanbieder in de regio (TSN) wil alle medewerkers van Sensire overnemen, mét behoud van hun arbeidsvoorwaarden (dus salaris en contract). Abvakabo FNV is enthousiast over deze oplossing waardoor thuiszorgmedewerkers én cliënten eindelijk uit de onzekerheid zijn.

 

De sleutel ligt nu bij de Achterhoekse gemeenten. De grootste gemeente Doetinchem, heeft al aangegeven mee te werken aan de gepresenteerde oplossing. Door het voor Doetinchem op te lossen, heeft een kwart van alle Sensire medewerkers en cliënten eindelijk duidelijkheid. Echter, doordat de andere gemeenten in 2014 tóch willen bezuinigen op de thuiszorg (terwijl het budget dat gemeenten krijgen voor deze thuiszorg gelijk blijft!) wordt de oplossing vooralsnog geblokkeerd. Als de nieuwe zorgaanbieder in 2014 hetzelfde tarief krijgt als Sensire in 2013 kreeg, is de oplossing een feit. Deze oplossing kost gemeenten dus geen cent extra ten opzichte van vorig jaar. Dinsdag besluiten de colleges van B&W definitief over de toekomst van de honderden Sensire medewerkers en duizenden cliënten.

 

Abvakabo FNV is van mening dat de waarnemer in een week tijd knap werk heeft verricht door zo een concrete oplossing te vinden. Maandagavond 4 november komen minimaal 200 thuiszorgmedewerkers van Sensire bijeen om zich te beraden op deze situatie.

 

Afgelopen maanden was het onrustig in de Achterhoek. Omdat Sensire 1100 thuiszorgmedewerkers ontslag heeft aangezegd per 1 januari dreigt zich een drama te voltrekken. Na een bezetting van het hoofdkantoor, een Tweede Kamer debat, een bezoek van staatssecretaris van Rijn, twee werkonderbrekingen en een reconstructie van minister Asscher, stuurde het kabinet een waarnemer naar de Achterhoek. Voor aanstaande donderdag staat er een nieuw Tweede Kamerdebat op de agenda. Inmiddels coördineren thuiszorgmedewerkers al meer dan twee maanden elke dag nieuwe acties vanuit een tent voor de deur van het hoofdkantoor van Sensire.