RTV Slingeland is sinds 31 oktober 1992 de lokale publieke radiozender van en in de gemeente Winterswijk in de Achterhoek. Slingeland FM is ontstaan uit de piraat Baccara en fuseerde op 18 januari 1996 met de ziekenomroep Studio XYZ. Slingeland FM is al sinds het begin van de radiozender via de ether en analoge kabel te ontvangen. Sinds 2011 zit Slingeland FM ook in het digitale pakket van de glasvezelproviders Glashart media en KPN.

 

Slingeland FM richt zich vooral op inwoners in Winterswijk en omstreken door middel van het verstrekken van informatieve-, kerkelijke-, dialect,- en streekgebonden programma's. Het muziekformat dat gehanteerd wordt is voor het grootste gedeelte popmuziek, maar er zijn ook diverse programma's die een ander genre hebben.

Slingeland FM heeft sinds 1 oktober 2010 ook een tv kanaal onder de naam RTV Slingeland op de kabelfrequentie 256,00 mhz (s14+). En ook sinds 2011 digitaal te ontvangen op kanaal 2027 bij Glashart media en kanaal 569 bij KPN iptv. Tevens is RTV Slingeland officieel YouTube partner.

Studio XYZ

In 1977 startte in het voormalige Elisabeth ziekenhuis de omroep studio XYZ. Met als belangrijkste luisteraars de bewoners van de plaatselijke verzorgingstehuizen, het verpleeghuis en het streekziekenhuis, ontwikkelde Studio XYZ zich door de jaren heen als de omroep voor de zieken en senioren. In 1992 ging Slingeland FM in Winterswijk de lucht in. Met haar gevarieerde weekendprogramma’s wist Slingeland FM zich in korte tijd tot een begrip in Winterswijk te manifesteren. Al in het najaar van 1993 werd tot een experimentele samenwerking tussen de beide omroepen besloten. Juridisch is deze fusie begin 1996 afgewikkeld.

 

Bron: Wikipedia