Sinds kort mag verpleegkundig specialist Neurologie, Renata Gierkink, zich internationaal gecertificeerd MS verpleegkundige noemen.  Na een zelfstudie van een half jaar heeft ze deelgenomen aan een wereldwijd examen. In 150 vragen werd haar kennis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van Multiple Sclerose getest

Renata is nu aangesloten bij de Internationale Organization Multiple Sclerose Nurses. Deze organisatie heeft als belangrijkste doel MS patiënten de best mogelijke zorg te bieden, gegeven door hoogopgeleide gecertificeerde verpleegkundigen. Het certificaat is vijf jaar geldig, daarna volgt opnieuw een examen.

Om het certificaat te behalen, heeft Renata zich verdiept in wetenschappelijk onderbouwde en meest recente informatie over de behandeling van MS patiënten wereldwijd. Ook patiëntenvoorlichting, verschijnselen en klachten van MS en de omgang met MS patiënten waren belangrijke onderdelen.

Op de vraag waarom Renata tot deze studie besloten heeft, antwoordt ze: “MS heeft een grote impact op het leven van de veelal jonge mensen die deze diagnose te horen krijgen en op iedereen in hun naaste omgeving.
Om de zorg en begeleiding goed, verantwoord en onderbouwd vorm te kunnen geven, vind ik het belangrijk om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van ontwikkelingen binnen de MS-zorg. De komende jaren zal er naar verwachting veel gaan veranderen wat de behandelmogelijkheden betreft. Alleen door je ook zelf te verdiepen in de literatuur en/of te weten waar je de informatie kunt vinden, kun je je vak goed invulling geven.
Het studeren voor een wereldwijd erkend certificaat als dit, draagt hier zeker een steentje aan bij. Bovendien laten we zien dat ook een regionaal ziekenhuis zoals het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) kennis heeft van de meest actuele inzichten en hiernaar handelt. En dat komt de patiëntenzorg ten goede,” besluit Renata.