Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent dinsdagmiddag 21 mei 2013 het nieuwe museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Het museum is gevestigd in het voormalige woonhuis van de familie Mondriaan. Schilder Piet Mondriaan (1872-1944) heeft zijn jeugd grotendeels in het huis doorgebracht.

 

In het museum is de openingsexpositie ‘Waar het allemaal begon!’ te zien met werken uit de eerste 20 jaar van het leven van Piet Mondriaan, de zogenaamde Winterswijkse periode. In de oorspronkelijke villa wordt met behulp van multimedia het levensverhaal van Mondriaan verteld. Ook hedendaagse kunstenaars leveren hier een bijdrage aan.

 

Stichting Villa Mondriaan exploiteert museum Villa Mondriaan en werkt met vrijwilligers. Dankzij een samenwerkingsovereenkomst met het Gemeentemuseum in Den Haag is de stichting in staat originele vroege werken van Mondriaan te exposeren.