Winterswijk – De politie heeft de afgelopen maanden in Winterswijk extra controles uitgevoerd op fietsendiefstallen. Van oktober 2012 tot en met januari 2013 werd 98 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal. Vanaf februari werd door de politie extra scherp gecontroleerd op fietsendiefstallen en heling. Daarbij werd onder andere gebruik gemaakt van de lokfiets. Op 16 februari werd deze ingezet en gestolen. De fiets werd 17 februari aangetroffen bij een woning van een 60-jarige inwoner van Winterswijk. De 60-jarige man werd aangehouden. In de schuur van de man werden 24 fietsen aangetroffen. Daarvan bleken er zes van diefstal afkomstig te zijn. Een aantal van de overige fietsen is vermoedelijk ook van diefstal afkomstig, maar van deze diefstallen is geen aangifte gedaan bij de politie. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

 

Aanhoudingen voor heling

Agenten besteedden daarnaast extra aandacht aan het herkennen van gestolen fietsen en hebben meerdere personen aangehouden voor het helen van een gestolen fiets. Zij hebben van justitie een transactievoorstel gekregen.

In de maanden februari, maart en april is het aantal fietsendiefstallen flink verminderd, in totaal (t/m 12 april) is 24 maal aangifte gedaan van fietsendiefstal.

Boete

Ook u kunt zich bewust of onbewust schuldig maken aan heling. Voor justitie telt die eventuele onbewustheid niet. Wordt u met een als gestolen geregistreerde fiets betrapt? Justitie bepaalt dan de hoogte van de boete. Daarbij komt een strafblad en inbeslagname van de fiets.

Aangifte

Doe altijd aangifte wanneer uw fiets gestolen is en vergeet hierbij niet het framenummer te vermelden. Deze is te achterhalen via de fietsenwinkel waar de fiets is gekocht. Alleen met aangiftes kan de politie een onderzoek starten. Daarnaast kunnen de eigenaren van gestolen fietsen niet worden opgespoord wanneer geen aangifte is gedaan.

Meer informatie

Voor meer tips over heling en wat u zelf kunt doen om alert te zijn op het kopen van ‘eerlijke’ goederen, kijk op
www.stopheling.nl
of www.politie.nl/onderwerpen.