Wie trombose heeft, krijgt antistollingsmedicijnen (bloedverdunners) voorgeschreven. Omdat er allerlei factoren zijn die werking van deze medicijnen kunnen beïnvloeden, moeten trombosepatiënten regelmatig hun bloedwaarden laten meten. Dat kan op één van de elf prikposten die het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in de Achterhoek heeft of via INRatio zelfmeetapparaat. De dag na controle ontvangen patiënten via de post een nieuwe doseerkalender met daarop de dosering van medicijnen voor de komende periode.

Het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat patiënten de kalender niet ontvangen of net met vakantie zijn. Daarom is het sinds begin maart mogelijk de doseerkalender digitaal op te vragen. Met een persoonsgebonden wachtwoord en inlogcode kunnen patiënten op de website van het ziekenhuis (www.skbwinterswijk.nl) inloggen en hun eigen doseerkalender inzien. Het raadplegen is plaats- en tijdonafhankelijk. Wie een smartphone, computer, laptop of tablet met toegang tot internet heeft, kan zijn gegevens inzien.

“We zijn blij met deze ontwikkeling,” vertelt Wilma Jentink , coördinator van de trombosedienst. "Deze service vergroot de veiligheid rondom het antistollingsproces en sluit aan bij de vraag en mogelijkheden van deze tijd."

Zelf meten en zelf doseren
Als u langdurig antistollingsmiddelen moet gebruiken (langer dan zes maanden) kunt u in aanmerking komen voor een INRatio zelfmeetapparaat. De medewerkers van de Trombosedienst leren u tijdens trainingen hoe u de INR-waarde (stollingstijd) meet door middel van de vingerprik en het INRatio zelfmeetapparaat. De hoogte van de INR bepaalt de dosering van uw bloedverdunners. Naast het zelf meten kunt u in een training ook leren zelf te doseren. Meer informatie hierover vindt u bij de Trombosedienst en op de website van het SKB.

De Trombosedienst, locatie Winterswijk is gevestigd in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk) en maakt deel uit van de Trombosedienst Deventer, Doetinchem en Winterswijk.