Maandag 25 maart wordt gestart met de verbouwing van Hospice De Lelie. De opdracht voor de verbouwing is afgelopen week gegund aan de bouwcombinatie Wam & Van Duren/WBC, HtW Installatie en Wassink Installatie. Met de verbouwing krijgt de hospice ruimte voor twee extra bedden. Voorzitter Frits Schmidt: “Die bedden zijn hard nodig, afgelopen jaar hebben we toch zeker 20 mensen moeten teleurstellen omdat we geen ruimte hadden.”

 

Het hospice is gevestigd op het terrein van verpleeghuis De Pronsweide in Winterswijk. Ze verhuizen nu naar een groter gebouw, waar eerder de dagopvang zat. “Pronsweide heeft de afgelopen periode zelf ingrijpend verbouwd, daardoor komt dit gebouw voor ons beschikbaar. Daar zijn we heel erg blij mee. Als hospicegroep hebben we ongeveer het zelfde werkgebied als het streekziekenhuis Koningin Beatrix: Berkelland, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk. Om zo’n gebied te bedienen hebben we eigenlijk acht bedden nodig. Met deze verbouwing gaan we van twee naar vier bedden. Die andere vier bedden hopen we in de toekomst ergens in de gemeente Berkelland te kunnen realiseren”, aldus Frits Schmidt.

Lokale bedrijven
De verbouwing moet voor de bouwvak klaar zijn. De werkzaamheden worden vooral verricht door Winterswijkse bedrijven. Frits Schmidt licht die keuze toe: “We zijn gevestigd in Winterswijk en willen dat de Winterswijkers een band krijgen met ons nieuwe pand en ons werk. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om in deze barre economische tijden de lokale bouwers een steuntje in de rug te kunnen bieden. We hebben dan ook de afspraak gemaakt dat zij in ruil voor de opdracht de aanleg van de tuin financieren. Het ontwerp van het gebouw  – van ’t Fundament Interieurarchitecten – hebben we gesponsord gekregen van de 50plus club van de Round Table 88 in Aalten.”

Bijna-thuis-huis
Hospicegroep de Lelie werkt met 80 vrijwilligers en steunt op giften en donaties. Ook voor de verbouwing zijn nog aanvullende middelen nodig. “In de afgelopen acht jaar hebben we alle giften gespaard waardoor we het grootste deel van de verbouwing kunnen betalen. Maar we hebben nog zo’n € 250.000 euro nodig om het echt te kunnen maken zoals we het graag hebben willen. Giften in natura zijn natuurlijk ook welkom. Denk daarbij aan goede bedden, inrichting, enzovoort. We hechten veel belang aan een goede sfeer. We zijn een bijna-thuis-huis, dus onze gasten moeten rust en geborgenheid voelen als ze bij ons komen”, aldus Frits Schmidt.

Hospice steunen?
Inwoners en bedrijven die het werk van de hospicegroep een warm hart toedragen kunnen donateur worden of geld schenken. Financiële bijdragen zijn welkom op   bankrekeningnummer 38.02.72.539 te name van ‘Vrienden van Hospicegroep De Lelie’.
Frits Schmidt zegt tot slot: “We zijn blij met alle giften, groot of klein. Binnenkort plaatsen we een thermometer op onze website zodat mensen kunnen zien hoeveel we al hebben ontvangen. In het najaar organiseren we nog een open dag, zodat mensen ook kunnen zien wat we met het geld gedaan hebben.”