De brandweer evalueerde vorige week de brand die vrijdag 1 februari woedde in een  winkelpand aan de Meddosestraat in Winterswijk. De bovenste appartementen boven de winkel brandden volledig uit. De bewoners werden gewaarschuwd door rookmelders en konden via een vluchtweg op tijd het pand verlaten. Het gedeelte waar de brand ontstond was niet brandgevaarlijk. Broei in een poetsdoek met lijnolie bleek de oorzaak van de brand.

 

 

 

 

De brand woedde vrijdagavond 1 februari op de eerste en twee etage van het pand aan de Meddosestraat. De brandweer van post Winterswijk rukte met verschillende wagens en twee hoogwerkers uit. De brandweer van Lichtenvoorde, Groenlo, Doetinchem en het Duitse Oeding verleende assistentie. Door de aanwezigheid van brandblussers kon de eigenaar van het pand voorkomen dat de brand zich verder verspreidde op de etage waar de brand ontstond. Doordat de brand al ver doorontwikkeld was in 'verborgen' ruimten richting de bovenste etage, kon ook de brandweer de verwoesting van deze etage niet voorkomen. De appartementen op deze etage brandden volledig uit. De ruimten op de begane grond en eerste etage raakten vooral beschadigd door rook en bluswater.

 

Evaluatie
Maandagavond 11 maart evalueerde de brandweer de brand in het Winterswijkse centrum. Burgemeester Van Beem was aanwezig samen met de clustercommandant van brandweer Achterhoek Oost, Hilbrand Meijer. Ook de (hoofd)officier(en) van dienst, de bevelvoerders, de brandweervrijwilligers en brandweer Oeding (DE) die zich tijdens de brand inzetten waren aanwezig. Tenslotte schoof het Team Brandonderzoek van de brandweer aan. Uit onderzoek van dit team bleek dat het pand niet brandgevaarlijk was. Het team heeft de elektrische installatie onderzocht en deze bleek geen relatie te hebben met de brand. Uitgebreid onderzoek leidde tot de oorzaak van de brand; broei in een poetsdoek met lijnolie bleek de boosdoener.

Lijnolie
In het keukenblok op de eerste etage troffen brandonderzoekers een verkoolde poetsdoek aan met lijnolie. Broei in de doek bleek de oorzaak te zijn van de brand. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van natuurlijke oliën. Ondanks dat de middelen beter zijn voor het milieu, waarschuwt de brandweer voor het bijkomstige brandgevaar dat op de loer ligt. In doeken met natuurlijke olie kan broei ontstaan door zelfopwarming, met als gevolg een smeulende doek. De brandweer adviseert om gebruikte doeken zorgvuldig uit te spoelen en deze goed te laten drogen. Er kan namelijk geen broei ontstaan in doeken die kurkdroog zijn.

Bewoners gealarmeerd dankzij rookmelders
Het pand aan de Meddosestraat was gelukkig voorzien van rookmelders. De bewoners van de appartementen werden hierdoor op tijd gewaarschuwd. Via een vluchtweg konden zij het pand aan de achterzijde verlaten.

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als mensen slapen, ruiken zij vaak niets. Men wordt dus meestal niet wakker van de rooklucht. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt men al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn dus echt van levensbelang. De brandweer adviseert om rookmelders met regelmaat te testen. Op iedere rookmelder zit een testknop.

Na een brandmelding gaat de brandweer ter plaatse, tot die tijd zijn mensen op zichzelf aangewezen. De brandweer adviseert dan ook om een vluchtplan te hebben. Maak met andere bewoners afspraken over welke route er genomen wordt, mocht er brand uit breken. Spreek ook af wie eventuele huisdieren redt. Brand gaat gepaard met rookontwikkeling, met als gevolg dat men geen hand voor ogen ziet. De brandweer adviseert om bij brand laag bij de grond te blijven en onder de rook door te kruipen.

Meer informatie over brandveiligheid is te vinden op www.brandweer.nl/vnog. Op de site is ook informatie te vinden over het brandweercluster Achterhoek Oost (BWAO).