Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)De zaterdagmarkt in Winterswijk is de Beste Markt van Nederland 2013 in de categorie met 30 tot en met 50 kooplieden (middelgrote markten). Vandaag heeft het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) bekend gemaakt welke drie markten zich Beste Markt van Nederland 2013 mogen noemen.

De andere twee winnaars zijn de vrijdagmarkt in Emmen (grote markten) en de donderdagmarkt in Gulpen (kleine markten). De jury heeft Winterswijk gekozen uit drie genomineerde markten in de categorie Middelgrote markten. De officiële bekendmaking en uitreiking van de prijs is gedaan door Alex Brenninkmeijer (de Nationale Ombudsman), tijdens het congres van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) in Almelo. Behalve de titel krijgt de markt van Winterswijk ook nog een feestje op de markt aangeboden van het HBD. Bovendien mogen zij voor € 1000,- promotiemiddelen bestellen via www.marktpromotie.nl.

Markt Winterswijk belangrijk voor de centrum
De zaterdagmarkt in Winterswijk (van 09.00-17.00 uur) ligt midden in het hart van het winkelcentrum in Winterswijk. Kooplieden kunnen het marktplein goed bereiken en vlakbij is een parkeerterrein voor hun auto’s en andere grote voertuigen. Maar ook het winkelend publiek kan dichtbij gratis parkeren of de fiets stallen. De markt wordt druk bezocht. En niet alleen door de Winterwijker maar ook door mensen vanuit de hele regio tot over de grens.  Er is dan ook een uitgebreid assortiment te koop op de markt.  Deze branchering wordt regelmatig bekeken en waar nodig aangepast. De voorzieningen op de markt zijn goed op orde. En als er op bijvoorbeeld een winterdag een mindere bezetting is, zorgt de marktmeester ervoor dat de open plaatsen zoveel mogelijk worden opgevuld. Al met al is de markt een gezellige en druk bezochte markt met een belangrijke rol voor het centrum van Winterswijk. De jury heeft dan ook gemeend deze markt dit jaar tot winnaar te benoemen in de categorie markten met 30 tot en met 50 kooplieden. ‘De winnende markten zijn van belang voor de gemeenten waarin ze worden gehouden en spelen goed in op een gezonde toekomst van de warenmarkten.’ zo oordeelt de jury.

Jury
De jury van de verkiezing ´Beste Markt van Nederland 2011´uit Elrie Bakker (voorzitter HBD en juryvoorzitter), Henk Achterhuis (voorzitter CVAH) en Bert Ubels (voorzitter Nederlandse vereniging van marktbeheerders, NVgM). De jury wordt ondersteund door een ‘Raad van Advies’, die wordt gevormd door Rein Borgers, Kas Post, Martie Bleeker en Wim Wiefkers namens de CVAH, Diana Philippo namens de NVgM, Piet Smits en Mike Snijder namens de afdeling Ruimtelijk Economisch Advies van het HBD.

 

‘Kroon op ons werk’

Ilse Saris, wethouder van economische zaken van Winterswijk, nam de prijs in Almelo in ontvangst. “Ik ben echt heel blij met deze prijs. De warenmarkt is een belangrijke economische factor voor het centrum van Winterswijk. Ik zie deze prijs dan ook als beloning voor de goede samenwerking tussen de gemeente, de marktvereniging, horeca en winkeliers. Het is de kroon op ons werk”, zei de trotse wethouder.

De Winterswijkse warenmarkt is gezellig, sfeervol, gevarieerd, verzorgd en kantvriendelijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zaterdagmarkt wekelijks duizenden bezoekers uit de hele regio en van ver over de grens trekt. De wisselwerking tussen de warenmarkt, winkels en horeca met aantrekkelijke terrassen rondom het marktplein zorgen voor een bruisend centrum met veel uitstraling. Ook de ruime parkeermogelijkheden en het gratis parkeren in en rond het centrum maken ons winkelhart aantrekkelijk voor bezoekers.

Groot feest

Op zaterdag 16 maart wordt de prijs uitbundig gevierd op Winterswijkse warenmarkt. Er zijn diverse acties voor bezoekers en er wordt zelfs een flatscreentelevisie verloot.

 

Bezoekers van de warenmarkt worden op 16 maart volop in de watten gelegd. Zo deelt de marktvereniging 1000 kaartjes uit voor gratis koffie met gebak. Alle horecagelegenheden rondom de markt ondersteunen deze actie en stellen de koffie en het gebak gratis beschikbaar. Daarnaast deelt het promoteam van de warenmarkt ook een bloemetje uit. Diverse kooplieden hebben op 16 maart ook speciale aanbiedingen. De muzikale omlijsting is in handen van Ben the Banjoman.

 

Omdat de marktlieden trots zijn op de prijs wordt er ook een loterij gehouden. In de advertentie in de huis-aan-huiskrant en bij de actiekraam zijn bonnen verkrijgbaar om deel te nemen aan deze loterij. De hoofdprijs is een flatscreentelevisie, daarnaast worden ook 50 leren ballen verloot. Om kans te maken op een van deze prijzen moeten bezoekers wel om 15.30 uur aanwezig zijn op de markt.