Afgelopen week was het dan zo ver! Vanuit alle hoeken van de provincie kwamen ze voor hun afscheid: Pingpong uit Apeldoorn, Renay uit Borne, Federico uit Enschede, Lorenzo uit Winterswijk… Samen met hun gastouders en de vrijwilligers van AFS vierden de studenten het feit dat zij hun uitwisselingsjaar met succes hadden volbracht. Hun avontuur in Nederland is voorbij en zij keren terug naar Brazilië, Nieuw Zeeland en Australië, vele ervaringen rijker en met een andere kijk op de wereld.

 

Elf maanden lang fietsten ze met een tas vol boeken achterop naar school, leerden ze pindakaas en hagelslag eten en draaiden zij mee als gastkind in een Gelderse familie. Allemaal kwamen ze van ver, nieuwsgierig naar onze cultuur en gewoonten. Nu weten ze wie Sinterklaas is, kunnen ze een beetje schaatsen en heeft zelfs de OV-chipkaart voor hen geen geheimen meer!

Van ‘gewoon’ gezin tot gastvrij wereldgezin!
Wie meer van de wereld wil ontdekken, hoeft niet altijd op reis om andere culturen te leren kennen. Dat gaat zelfs in eigen huis, aan tafel en op de bank in het gewone leven als gastgezin. Vrijwilligers van AFS Nederland zijn dringend op zoek naar gastvrije families die een scholier (15 – 18) willen opnemen als gezinslid.
Als gastgezin bied u zo’n jongere een kans op een bijzondere ervaring in ons land waar je zelf ook je voordeel mee kunt doen. Onze eigen cultuur, taal en gewoontes gaat u met een frisse blik bekijken als u merkt hoe iemand vanuit een ander land het ervaart. Ook kunt u van dichtbij meebeleven hoe AFS scholieren opgroeien en zich ontwikkelen tijdens hun ervaring.

Tweede familie
Wie eenmaal meedoet aan een uitwisseling, houdt daar veel aan over. De interculturele kennismaking, logeeradressen en andere internationale contacten via allerlei AFS’ers wereldwijd en de soms levenslang hechte relaties zijn erg waardevol. Veel scholieren krijgen er een tweede familie bij en hun gastgezin een extra familielid. Voor de gastgezinnen die via AFS een scholier in hun familie hebben opgenomen is het resultaat van al deze factoren bij elkaar van onschatbare waarde. Als non-profit organisatie is AFS vooral actief via vrijwilligers en ook de gastgezinnen zijn erbij betrokken op geheel vrijwillige basis.

Persoonlijke begeleiding
Om de cultuurverschillen met elkaar te overbruggen en zoveel mogelijk voordeel te halen uit alle elementen van een uitwisseling, krijgen gastgezinnen en hun gastkinderen persoonlijke begeleiding door vrijwilligers uit de regio. Vrijwel allemaal hebben zij ervaring opgedaan met uitwisselingen als scholier, ouder of gezinslid. Ze weten dus waar ze het over hebben en wat gezinnen kunnen verwachten. Dat wordt al duidelijk bij het huisbezoek als vast onderdeel van de kennismakingsprocedure. 
Bovendien organiseren deze vrijwilligers allerlei activiteiten. Kort na aankomst is er een regionale kennismaking. Voor de complete groep volgt een oriëntatiekamp om elkaar beter te leren kennen en een stoomcursus te volgen over onze taal, cultuur en gewoonten. Daarna zijn er culturele, sportieve en gezellige activiteiten variërend van stadswandelingen en feestjes tot schaatsuitjes, wadlopen en museumbezoeken. Als extra’s kunnen de scholieren kiezen voor diverse uitstapjes en stedentrips.

Communicatie
Ook in Nederland is AFS actief sinds 1947 en heeft de organisatie al meer dan 65 jaar ervaring opgebouwd met de organisatie van uitwisselingen om onderling begrip tussen mensen uit verschillende culturen te stimuleren. Gezinnen die hun dagelijks leven willen delen met een AFS’er bouwen met ons mee aan een wereld met meer intercultureel contact, respect en een indrukwekkend netwerk van AFS-familieleden!

Wie vrijblijvend meer informatie wil, kan meer lezen via www.afs.nl en contact opnemen via: info@afs.nl, tel. 0297-214076. Of met de Regiovrijwilliger Dé Hijink 0543-840105 of 06-38215799.