Na maanden van overleg zijn AB Oost en FNV Bondgenoten nog steeds niet tot een overeenkomst voor een sociaal plan gekomen. Het bedrijf dat vakwerk in de agrarische sector levert zet 267 werknemers op straat. René Kouwenhoven, bestuurder bij FNV Bondgenoten: “Bij het verlies van zoveel arbeidsplaatsen is de eerste zorg om de gevolgen van de ontslagen voor de werkers en hun gezinnen op te vangen. Tot nu toe werkt AB Oost hier niet aan mee, en er is geen sociaal plan. Ook de werknemers die wel aan de slag blijven zijn niet zeker van hun toekomst. De werkdruk neemt voor hen ontzettend toe.”

 

“AB Oost is niet failliet”

AB Oost meldt dat er onvoldoende financiële mogelijkheden zijn om een sociaal plan te maken. René Kouwenhoven: ”AB Oost is niet failliet, en dus moet er nog ruimte op de begroting gevonden worden om de ontslagen werknemers tegemoet te komen. Ook moet de directie nadenken over de extra werkdruk die deze reorganisatie oplevert. Zij zijn het verplicht aan hun personeel om zekerheid of in ieder geval duidelijkheid te bieden. Dat is een blijk van respect.”

 

Gebrek aan duidelijkheid

Tijdens de bijeenkomsten voor vakbondsleden is duidelijk geworden dat niet alleen FNV Bondgenoten, maar ook het personeel in het algemeen onvoldoende geïnformeerd is. AB Oost geeft onvoldoende inzicht in de financiële gegevens om een reorganisatie van deze omvang te rechtvaardigen. Op dit moment worden de aanvragen van de ontslagvergunningen beoordeeld door het UWV. Dat terwijl de werknemers die wel aan de slag blijven nú al handen tekort komen.

 

Acties niet uitgesloten

FNV Bondgenoten en medewerkers van het bedrijf maken zich zorgen over zowel de ontslagen, als over de werkdruk voor het achterblijvende personeel. Kouwenhoven: “Als AB Oost blijft weigeren om een sociaal plan te maken voor zijn ontslagen werknemers, en óók geen zekerheid kan of wil bieden aan de overige werkers, dan zijn acties niet uitgesloten.”

 

AB Oost is een bedrijf dat vakwerk levert in de agrarische sector. Als op een boerderij of andere onderneming mensen wegvallen door ziekte of andere zaken dan vult AB Oost dat aan. Bij het bedrijf blijven ongeveer 250 arbeidsplaatsen bestaan.