De politie in Winterswijk heeft de afgelopen dagen vier jongens, in de leeftijd van 15 en 16 jaar, verhoord omdat zij illegaal vuurwerk in bezit hadden. Drie van hen meldde zich nadat de politie zaterdag een persbericht verstuurde met een oproep. In totaal zijn er inmiddels in het vuurwerkonderzoek 93 dozen nitraten in beslag genomen en negen jongens verhoord. Het onderzoek wordt voortgezet.

 

Toeval

De politie kwam woensdag 2 oktober, bij toeval, een 15-jarige jongen uit Winterswijk op het spoor die een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk bij zich had. Agenten controleerden die woensdagavond een groepje jongens aan de Dingstraat in Winterswijk. Toen zij de 15-jarige jongen om zijn ID-kaart vroegen, viel er een zak met nitraten onder zijn jas vandaan. De jongen is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Later is ook een 16-jarige plaatsgenoot van hem aangehouden. De verdachten hebben inmiddels een verklaring afgelegd.

 

Verder onderzoek

De politie ging verder met het onderzoek en kwam meer verdachten op het spoor. Donderdag is een 18-jarige jongen uit Winterswijk verhoord. Ook hij had illegaal vuurwerk in zijn bezit. Vrijdag zijn een 14- en 17-jarige jongen, beide Winterswijkers, verhoord. Zijn hadden ook vuurwerk thuis liggen. Na verhoor konden de verdachten weer naar huis.

 

Persbericht

Zaterdag 6 oktober heeft de politie een persbericht verstuurd over de vuurwerkzaak. Daarin riep zij jongeren, die nog in bezit waren van illegaal vuurwerk, op zich te melden. Drie jongens uit Winterswijk hebben dat naar aanleiding van de publicatie gedaan. De politie kwam de vierde jongen zelf op het spoor. De jongens zijn verhoord en deden afstand van het vuurwerk. In totaal zijn bij hen 41 dozen nitraten in beslag genomen.

 

Gedumpt

Dinsdagmiddag 9 oktober kreeg de politie een melding van een getuige die een partij illegaal vuurwerk had gevonden in de Winterswijkse wijk Bargerbosch. De politie vermoedt dat het vuurwerk gedumpt is en zoekt de eigenaar.

 

Vuurwerk

In totaal is zijn er inmiddels 93 dozen nitraten bij de verdachten gevonden. In elke doos zaten 20 of 30 stuks. Het illegale vuurwerk is in beslag genomen en wordt vernietigd.

 

Meer aanhoudingen

De politie vervolgt het onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De politie herhaalt de oproep aan jongeren, die nog in het bezit zijn van illegaal vuurwerk zijn, om zich te melden.