Zaterdag 22 september reist Björn Wedding (27 jaar) met de groep Oberkrainerherz, waar Wedding deel van uitmaakt, voor een tournee af richting de Alpenlanden. In Slovenië en Oostenrijk zal de groep een viertal optredens verzorgen. Daarnaast zal de groep een bezoek brengen aan het “Mekka” van de Oberkrainer volksmuziek, het muziekcafé van Slavko Avsenik in Begunje. “Het is een grote eer om als Nederlandse Oberkrainergroep daar te spelen waar de muziek ontstaan is” aldus Wedding. Hiermee gaat een grote wens van Björn Wedding, en ook van de groep, in vervulling.

 

Oberkrainerherz

Een nieuw hoogtepunt voor Winterswijker Björn Wedding in zijn carrière, welke al sinds 2005 met zijn harmonica op de bühne staat en in 2010 zijn eerste solo cd mocht presenteren voor een enthousiast publiek. Regelmatig is hij te horen op feesten en partijen. Zo mocht hij vorige maand een optreden verzorgen tijdens de kadedagen in Tolkamer. Sinds 2007 maakt Wedding deel uit van de Hengelose muziekgroep Oberkrainerherz. De huidige 7-mansformatie bestaat uit muzikanten die ruimschoots hun sporen in de wereld van de volksmuziek hebben verdiend. Naast een zangduo bestaat de bezetting verder uit trompet, klarinet, accordeon/harmonica (Björn Wedding), gitaar en bariton / basgitaar. Door haar optredens, zowel in Nederland als in de Duitse grensstreek, kreeg de groep al snel bekendheid, hetgeen  leidde tot twee gezamenlijk optredens met de beroemde Oostenrijkse formatie “Die Ursprung Buam” .

Nadat de in Hengelo wonende Sloveen Edo Zupan eens een optreden van de groep bijwoonde, was deze zo enthousiast dat hij de Sloveense ambassadeur Léon Marc opmerkzaam maakte op de groep. Hierop wilde de ambassadeur wel eens een optreden van Oberkrainerherz bijwonen en bezocht hij vanuit Den Haag een optreden van de groep in Vriezenveen.

 

 

Slovenië reis

Het bezoek van de ambassadeur leidde er toe dat deze de groep uitnodigde eens een tournee door Slovenië te maken. Na een jaar voorbereiding is dat dan nu gelukt. Vooral de kosten van een dergelijke reis vormden een groot struikelblok voor de groep. Maar uit de inkomsten van vele optredens en de verkoop van de eerste, in 2010 uitgebrachte, Oberkrainerherz cd, is het gelukt de kosten te dekken.

Op maandag 24 september komt de groep aan in het sloveense Sezane (z.o. van Triëst). Hier zal de groep op dinsdag 25 september en donderdag 27 september een optreden verzorgen.

Daarnaast zal het muziekcafé van Slavko Avsenik in Begunje worden bezocht en staan er meerdere culturele uitstapjes op het programma. Naast de muziek komt uiteraard ook de gezelligheid rijkelijk aan bod en mag een uitstapje naar een authentieke Sloveense wijnkelder niet ontbreken.

 

 

Oostenrijk

Vrijdag 28 september vertrekt de groep richting Oostenrijk, waar eind september jaarlijks de “Alm Abtrieb” plaatsvindt. Het vee wordt dan van de bergweiden gehaald om voor de winter op stal te worden gezet. Dit gebruik gaat steevast gepaard met volksfeesten en veel muziek.

Door bemiddeling van onze zanger, Franz Boers – deze heeft een “pied à terre” in Hollersbach (Salzburgerland) – verzorgt Oberkrainerherz op zaterdag 29 september en zondag 30 september nog een tweetal optredens in deze plaats. Het optreden op zaterdag is wel erg bijzonder. Dit optreden zal namelijk plaatsvinden in Bergrestaurant Pinzgablick op 2000 meter hoogte. Dit betekent dat naast de muzikanten ook de geluid- en lichtinstallatie van de groep per lift naar boven zal worden getransporteerd.

 

 

Aan het eind van de week hoopt Wedding samen met de groep terug te kunnen kijken op een succesvolle en enerverende concertreis.

 

Uiteraard zal Björn Wedding doorgaan met het verzorgen van optredens, zowel solo als met de groep, op diverse evenementen.

 

Meer informatie over Björn Wedding en Oberkrainerherz is te vinden op www.bjornwedding.nl en www.oberkrainerherz.nl