Geen lege flessen of oudpapier, maar afgeschreven en kapotte mobieltjes vormden zaterdag het doelwit van een huis-aan-huis-inzamelactie in Winterswijk. Atletiekvereniging Archeus had de actie bedacht omdat veel mensen wel vier of vijf oude mobieltjes in de keukenla hebben liggen, die vaak nog een paar euro waard zijn. Afhankelijk van de vraag of ze nog werken of te repareren zijn, kan dat zelfs tot een tientje oplopen. Voorzover ze niet te hergebruiken zijn, worden de ingeleverde mobieltjes in ieder geval allemaal gerecycled.

 

Met 75 vrijwilligers slaagden de atleten erin in drie uur tijd ruim duizend oude toestellen op te halen. Dat aantal zal nog flink oplopen doordat in meerdere supermarkten nog een week dozen staan waar mensen hun oude gsm in kunnen werpen. Meest ingezamelde merk bleek Nokia, met Samsung op de tweede plaats. Tussen de toestellen zaten zelfs smartphones en een iPhone 4. Archeus noemt de actie voor de eerste keer zeer geslaagd. Mogelijk komt er volgend jaar een herhaling van de actie, mede afhankelijk van de opbrengst.

Volgens voorzitter Harry Grevers van av Archeus heeft de actie veel positieve reacties van inwoners opgeleverd.’Ook omdat we de actie vooraf met huis-aan-huis flyers hebben aangekondigd, kent nu iedereen onze vereniging. Verder kregen we veel steun voor het doel van de actie, een echte atletiekaccommodatie in Winterswijk. Archeus traint nu nog op een semiverharde baan van 300 meter, maar door de groei naar driehonderd leden kijken we reikhalzend uit naar een volwaardige 400 meter, trainings- en wedstrijdfaciliteit.’

Volgens de huidige plannen moet die accommodatie aan het oude SKVW-terrein aan de Vredenseweg verrijzen. Het streven is dat de gemeente dit najaar een subsidie-aanvraag bij de provincie Gelderland indient en dat voor eind dit jaar een beslissing valt.