Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft de afgelopen dagen meerdere motorrijders bekeurd die veel te hard reden op gevaarlijke plekken. Met het lekkere weer komt de motor weer uit de schuur. Een ongeval schuilt in een klein hoekje en motorrijders hebben dat zelf niet altijd in de hand. De politie waarschuwt motorrijders om extra op te letten: ‘Je hebt je veiligheid niet altijd zelf in de hand maar kunt er wel iets aan doen’.

 

 

Zondag kwam een motorrijder van het handhavingsteam vier motorrijders tegemoet rijden. Toen hij op zijn onopvallende politiemotor achter de groep aanreed, ging één motorrijder er vandoor. Hij reed met ongeveer 112 km/u de bebouwde kom van Kranenburg binnen. Ter hoogte van de kerk moest de motorrijder flink in de remmen omdat er een auto de weg opreed. Hij is daarna staande gehouden en kon zijn rijbewijs afgeven. Op dezelfde dag reed de motoragent over de Deventer Kunstweg tussen Borculo en Groenlo. Een motorrijder reed daar 112 km/u terwijl hij 60 mocht. Ook hij moest zijn rijbewijs inleveren. Een andere motorrijder reed zondag met hoge snelheid langs een lasercontrole op de Zelhemseweg in Ruurlo. Een motoragent wilde hem staande houden. Toen hij er achter aan reed bleek hij 150 km/u ter rijden waar 80 was toegestaan. Ook hij moest zijn rijbewijs afgeven. Tegen de snelle motorrijders wordt proces-verbaal opgemaakt.

 

‘Levensgevaarlijk’

‘Met deze snelheden breng je niet alleen jezelf maar ook anderen in gevaar. Het is levensgevaarlijk’, zegt Marcel Tijdink, coördinator van het verkeershandhavingsteam. Het team controleert dagelijks op wegen waar veel ongevallen gebeuren. Snelheid is vaak een belangrijke (mede)oorzaak van een ongeval. ‘Door je aan de snelheid te houden verminder je de kans op een ongeval. Je kunt veel sneller op omstandigheden anticiperen.’

 

Zelf in de hand

Er gebeurden ook ongevallen. Veiligheid heb je niet altijd zelf in de hand. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en soms kun je er niets aan doen. Motorrijders vormen een kwetsbare groep in het verkeer. In Groenlo kwam vorige week een 49-jarige Apeldoorner om het leven nadat hij waarschijnlijk over het hoofd was gezien door een automobiliste. In Aalten is maandagmiddag een motorrijder gevallen nadat hij geen voorrang kreeg van een automobilist en er een botsing ontstond. De man is met beenletsel in het ziekenhuis opgenomen.

 

Oogje in het zeil

Volgens de weersvoorspellingen wordt het de komende dagen weer zonnig. Het verkeershandhavingsteam wil meer ongevallen voorkomen en zal de komende dagen, vanwege het goede weer, een extra oogje in het zeil houden. Wil je het team volgen? Dat kan via twitter: @vhtnog.