Foto: Anne Posthuma

Bijzondere voorstelling van theatergroep De Vlammende Eend op zondag 26 mei in Winterswijk ‘Een botsing met het verleden’ als theaterstuk in de synagoge.

De synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk vormt zondagmiddag 26 mei de speelvloer voor een bijzondere theatervoorstelling. Om 16 uur wordt het stuk ‘Een botsing met het verleden’ gespeeld door theatergroep De Vlammende Eend. Deze botsing met het verleden wordt uitgebeeld door twee acteurs, Tina Krikke en Alev Kutltuer.

Zij maken persoonlijke voorstellingen over grote onderwerpen.

In deze voorstelling onderzoeken zij gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Het theaterstuk is gebaseerd op het boek ‘De man die geen hekel had aan Joden’ van schrijfster Chaja Polak. In de bewerking van de theatermakers gaat het om gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. We kijken naar slachtoffers en daders, hun verhalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat weten we eigenlijk? En wat weten we niet? Kun je begrijpen wat er werkelijk is gebeurd? Snap je welke keuzes mensen hebben gemaakt? Zien we wanneer ‘proberen te begrijpen’ verandert in ‘goedpraten’? ‘Een botsing met het verleden’ is op allerlei plaatsen in Nederland gespeeld: in schoolklassen en op universiteiten, voor besloten groepen en in het herinneringscentrum Kamp Westerbork. De voorstelling wordt in Winterswijk besloten met een nagesprek, waarbij naast de makers ook schrijfster Chaja Polak aanwezig is. Dat gesprek in de synagoge kan gaan over onderwerpen als ‘uitsluiting, toen en nu’, keuzevrijheid, onderwijs over de Tweede Wereldoorlog en ethiek en media.

De theatervoorstelling ‘Een botsing met het verleden’ wordt gespeeld op zondagmiddag 26 mei om 16 uur in de synagoge, Spoorstraat 32 in Winterswijk. Een toegangskaart kost €12,50 en is vooraf te koop bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat. Reserveren kan ook via info@synagogewinterswijk.nl