Hennie Rossel (rechts) en zijn vrouw ontvangen het eerste exemplaar van het boek Rossel Collectieboomgaarden. Vijf Achterhoekse burgemeesters ontvingen ook een exemplaar van het boek. Foto: Esther ten Have

Ook al staat de Achterhoek niet bekend om zijn fruitproductie, toch herbergt het een schatkamer met veel verschillende rassen appels en peren. Alleen al minstens 350, veelal vergeten rassen. Dat deze rijkdom er nog is, is te danken aan de inzet van Hennie Rossel uit Vorden die samen met allerlei vrijwilligers en bezitters van boomgaarden een uitgebreide collectie aan appel- en perenrassen heeft opgebouwd. De collectie en de waarde ervan is beschreven in het nieuwe boek Rossel Collectieboomgaarden. Maandag 18 maart is het boek gepresenteerd aan vijf burgemeesters van de Regio Achterhoek in Restaurant De Zwaan Winterswijk.

Voorkant van het boek

Het boek illustreert dat het de moeite waard is om de schatkamer te openen. Rossel Collectieboomgaarden beschrijft onder meer 15 oude rassen met detailfoto’s. Ook lees je hierin over de verschillende toepassingen van fruitbomen in zowel boomgaard, tuin, bedrijfsterrein alsook over de diverse verwerkingsmogelijkheden van fruit, van moes tot eau de vie. Met deze kennis kunnen veel meer mensen binnen en buiten de Achterhoek genieten van al die honderden fruitrassen met hun verschillende smaken. Conclusie: iedereen, bedrijf, school, liefhebber kan wel iets met de Rossel Collectierassen!

Het boek Rossel Collectieboomgaarden is tot stand gekomen met behulp van LEADER Achterhoek als één van de vele foodprojecten. In dit project staat het behouden en versterken van dit unieke Achterhoeks erfgoed centraal. Het nieuwe boek Rossel Collectieboomgaarden maakt zichtbaar waar dit netwerk van boomkwekers, determineerders, snoeiers, natuur- en landschap verenigingen, chef kok’s, stokers, cidermakers en bakkers zich voor in zetten.

Op maandag 18 maart jl. kregen Hennie Rossel en vijf burgemeesters van Regio Achterhoek het boek Rossel Collectieboomgaarden voor het eerst in handen. Tevens werd een jonge fruitboom van een oud Winterswijks ras, de Dominee Douwes Appel, overhandigd aan chef-kok en ambassadeur Nel Schellekens van het Keunenhuis. Samen met de Hoogstambrigade onder begeleiding van Willy Stemerdink en Stichting Landschapsbeheer Gelderland is bekendgemaakt dat inwoners rond Winterswijk (in totaal) 65 fruitbomen van het ras dominee Douwes Appel kunnen bestellen. De levering hiervan is gepland in het najaar 2024. Deze bomen zijn met steun van Stichting Waardevol Landschap (WCL) twee jaar geleden opgekweekt.