Ben je een beginner, of misschien al wel wat ervaren maar heb je sowieso zin om te schilderen? Wees welkom! Vanaf donderdag 7 maart volg je gratis schilderworkshops op donderdagochtend van 10 tot 12 uur (niet in vakanties) bij de Klimop in Winterwijk.

Op mijn 18e vertrok ik. Weg uit de Achterhoek, op naar de kunstacademie. Ik heb daar de opleiding tot docent beeldende kunst afgerond. Maar doceren trok mij toch niet zo hard als de hulpverlening. In de avonduren heb ik mijn diploma pedagogiek gehaald en ben ik aan de slag gegaan als gezinscoach bij de mensen thuis. Ondertussen was ik verder blijven werken aan mijn eigen schilderkunst. Als coach ben je heel erg gericht op de ander. Het voelt erg prettig om dan, in de vorm van schilderen, weer even bij jezelf te komen.

Inmiddels was ik bij meerdere gezinnen aan tafel schilder-begeleiding aan het geven en besloot ik dat het tijd werd deze vraag naar kunstzinnig coachen breder neer te zetten en een workshop voor deelnemers van het Leger des heils te starten. Via collega’s druppelden de aanmeldingen voorzichtig binnen maar zodra de eerste kwasten op het doek stonden heb ik een enorme rust en ontspanning in de groep ervaren.

De reacties van de deelnemers na de les waren prachtig: “Ik vond het zo heerlijk!! Ik kwam helemaal tot rust. Heb meteen verf voor thuis gekocht.” “Wat een fijne manier om helemaal tot mijzelf te komen en mijn sores even los te laten.”

U leest het, schilderen brengt rust! Doorgaans zitten wij al snel in onze linkerhersenhelft te werken. Hier zit je ratio, logisch redeneren, structuur aanbrengen en ook piekeren en zorgen maken. Deze is vaak flink getraind en daarmee regelmatig dominant. Die rechte hersenhelft daarentegen is je gevoelsleven en creativiteit. Door deze helft aan te spreken kom je dichter bij je gevoel en rust. Je wordt je weer bewust van je lichaam. Je gaat dingen bemerken, voelen en vaak ook loslaten en verwerken. Zo train je, naast je rechterhersenhelft, als het ware ook de kunst van het ontspannen en dicht bij jezelf blijven.

Na het succes van de Leger des heils workshop krijgt het nu een vervolg bij de Klimop om deze schilderervaring voor iedereen toegankelijk te maken. Tijdens de workshop krijg je de mogelijkheid je te ontwikkelen in de schildertechniek. Het volbrengen van het hele proces van een schilderij op doek maken geeft veel momenten van wrijving en groei. Hoe breng ik balans in mijn werk? Wat vind ik een mooie kleurencombinatie? Wanneer is iets af? Deze momenten mogen (h)erkend worden als onderdeel van jouw groei en worden besproken.

Daarnaast is het een heel gezellige bijeenkomst! We werken in een fijne club waar een ieder zich welkom mag voelen We laten onze problemen even voor wat ze zijn en focussen ons op ons eigen proces en ontwikkeling. Uiteraard onder het genot van een lekker kopje koffie of thee. We vragen je alleen je eigen schilderdoek mee te nemen. Kwasten en verf zijn aanwezig. Kom gezellig binnenlopen. We starten om 10 uur. Inschrijven is niet nodig.