Het mag wettelijk alleen op oudjaarsdag, maar op veel plekken wordt al maandenlang vuurwerk afgestoken. De knallen en lichtflitsen veroorzaken bij veel honden enorm veel stress en paniekaanvallen. Ze kruipen trillend weg in een hoekje of gaan er in hun angst hard vandoor – soms met fatale gevolgen. Uit een peiling van de Koninklijke Hondenbescherming onder 4.415  hondeneigenaren blijkt dat 68% van de honden niet naar buiten durft als ze vuurwerk horen.

De problemen die huisdieren ondervinden door vuurwerk zijn zó groot dat er geen effectieve oplossing voor bestaat. Dat blijkt uit recent onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Met name de onvoorspelbare knallen in de maanden voorafgaand aan de jaarwisseling, hakken erin. Voor oudjaarsavond kunnen mensen nog wel een oplossing vinden, maar voor maandenlang met vuurwerkproblematiek kampen niet.

De Koninklijke Hondenbescherming voert al jaren actie om vuurwerkangst bij honden onder de aandacht te brengen. Onder meer door middel van raamposters die oproepen om vuurwerk uit de buurt van honden te houden. Dit jaar hebben ruim 16.000 hondenliefhebbers zo’n poster aangevraagd.

Dit jaar konden leerkrachten ook een les-idee aanvragen om in de klas aandacht te besteden aan vuurwerkangst bij honden. Dat resulteerde in bijna 200 aanvragen. “Het begint allemaal bij bewustwording,” zegt Daphne Groenendijk, directeur van de Hondenbescherming. “Daarom hebben wij bijvoorbeeld ook bijgedragen aan de totstandkoming van de inventieve documentaire ‘And a Happy New Year’, die ook aan bod komt in ons les-idee.”

De korte film van Sebastian Mulder toont de spanning en angst van dieren en hun baasjes op indringende wijze. Aan de vooravond van oudejaarsnacht krijgen honden van verschillende eigenaren een kleine camera omgehangen. In de film volgt de kijker hun bewegingen. De betoverende beelden van het in slowmotion gefilmde vuurwerk staan zo in schril contrast met het bibberen, hijgen en piepen van de huisdieren, gevlucht naar badkamers en weggekropen onder het meubilair.

De documentaire, die in november een IDFA Award won, wordt op donderdag 28 december om 22.50 uur uitgezonden op NPO 2.