Vuurwerkbranche roept op: draag vuurwerkbril, gebruik aansteeklont en houd voldoende afstand

Over precies één week starten de verkoopdagen van het siervuurwerk, of zoals het voortaan wordt genoemd: vierwerk. Dit is een dag eerder dan gebruikelijk. Dit komt doordat Oudejaarsavond op een zondag valt en dan wordt er traditiegetrouw geen siervuurwerk verkocht in Gelderland. Let op: dit gaat om categorie F2-siervuurwerk, F1 (fop- en schertsvuurwerk) mag wel op zondag verkocht worden. Op donderdag 28 december, vrijdag 29 december en zaterdag 30 december zijn alle liefhebbers welkom om het bestelde F2-vierwerk bij de verkooppunten op te halen. Op Oudejaarsavond mag het gekochte vierwerk afgestoken worden gedurende 8 uur lang: van 18.00 uur tot 02.00 uur. Bij iedere bestelling of aankoop krijgt men gratis een vuurwerkbril en aansteeklont geleverd. De vuurwerkbranche roept dan ook met klem op: zet de bril op, gebruik de aansteeklont en houd voldoende afstand. Ook omstanders worden geadviseerd om een vuurwerkbril te dragen om zo oogletsel te voorkomen. Eerder meldde de branche al dat het siervuurwerk dit jaar anders is ontworpen. Het grondvlak is voortaan minimaal zo breed als hoog waardoor omvallen verleden tijd is.
Het grondvlak lengte en breedte is nu minimaal zo groot als de hoogte van het artikel
Leo Groeneveld, woordvoerder namens de vuurwerkbranche, vertelt: “Wettelijke regelgeving staat het niet toe dat er op zondag siervuurwerk verkocht mag worden en om die reden start de ‘vierwerkverkoop’ dit jaar al op donderdag 28 december. Wij willen iedereen hierover informeren om zo te voorkomen dat liefhebbers op zondag 31 december voor een dichte deur staan. Wij als branche doen er alles aan om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo krijgt iedereen die vierwerk koopt of bestelt, een gratis veiligheidsbril en aansteeklont. Ik wil iedereen eraan herinneren om op Oudejaarsavond op een verantwoorde manier het vierwerk af te steken, met de aansteeklont en met de veiligheidsbril op. Dit kan een groot verschil maken en zo houden we met elkaar Nederlands mooiste traditie in stand!”