Op vrijdag 15 december 2023, hebben 9 Achterhoekse wethouders Sport de herijkte samenwerkingsovereenkomst ondertekend met stichting Achterhoek in Beweging. De stichting zet zich in om alle Achterhoekers uit te dagen om te gaan sporten en bewegen. Daarbij werken de Achterhoekse gemeenten regionaal samen, om vervolgens de speerpunten lokaal uit te voeren.

 

De samenwerkingsovereenkomst is een actuele versie van de overeenkomst die in 2019 is ondertekend door de 8 gemeenten. De duur van overeenkomst is tot en met 2030. De ondertekening markeert de inzet om de Achterhoek (nog meer) in beweging te krijgen. Door de krachten te bundelen en nauw samen te blijven werken, zetten we samen een belangrijke stap richting een vitale Achterhoek.

 

De grootste verandering van deze ondertekening is de komst van gemeente Lochem. Zij sluiten zich als negende gemeente aan bij het initiatief. Lex de Goede, wethouder Sport bij de gemeente Lochem, is blij met de deelname van zijn gemeente: “De samenwerking met Achterhoek in Beweging helpt ons om in onze gemeente mooie projecten op het gebied van sport en bewegen van de grond te krijgen. We kunnen gebruik maken van de kennis en ondersteuning die nodig is. Het doel is dat nog meer Lochemse inwoners gaan sporten of bewegen.”

 

De andere 8 gemeenten ontvangen Lochem met open armen. Hans te Lindert, wethouder Sport gemeente Aalten en voorzitter bestuurlijk overleg sport Achterhoek, ziet de komst van het nieuwste lid met vertrouwen tegemoet. “We zijn erg blij met een extra ‘speler’ in de ‘selectie’ van Achterhoek In Beweging en denken hiermee onze regio nóg fitter en vitaler te maken. Scholder aan scholder gaan wij verder op de ingeslagen weg en met de uitbreiding van Lochem zijn we nóg beter in staat om in beweging te blijven!”

 

Pascal Kamperman, directeur-bestuurder van Achterhoek in Beweging, uit zijn dankbaarheid over de samenwerking met de 9 Achterhoekse gemeenten. “Het is een mooie waardering vanuit de gemeenten om de overeenkomst met ons te herijken. Dit straalt vertrouwen uit en geeft ook weer nieuwe energie om samen vervolgstappen te gaan zetten. Regionaal samenwerken is efficiënter, daardoor doen we geen dingen los van elkaar of dubbel. Daarnaast is een regionaal platform interessanter voor Ministeries, sportbonden en subsidieverstrekkers. We functioneren als spreekbuis namens de hele regio, hierdoor creëren we nog meer activatie. Dat doen we op het gebied van breedtesport, preventie, talentontwikkeling en topsport(evenementen). Graag benadruk ik hierbij dat we aanvullend zijn op wat er lokaal al wordt gedaan en opgepakt. Het is meer mogelijk maken dan er al gebeurt en samenwerken aan kwaliteit.”

 

Met vreugde kijken alle betrokkenen terug op deze officiële ondertekening en kijken zij uit naar het begin van een hernieuwde samenwerking die ongetwijfeld zal bijdragen aan een gezondere en vitalere Achterhoek.

 

Achterhoek in Beweging is een initiatief van de 9 Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude Ijsselstreek en Winterswijk. Samen met betrokken partners in onder andere de zorg, het onderwijs, de cultuursector en het bedrijfsleven stellen we de kracht van bewegen en gezonde leefstijl in de Achterhoek centraal.

 

Groepsfoto (v.l.n.r.): 
  • Patrick Moors, wethouder Sport van de gemeente Doetinchem
  • Evert Blaauw, wethouder Sport van de gemeente Bronckhorst
  • Sylvia Fleuren, wethouder Sport van de gemeente Winterswijk
  • Pascal Kamperman, directeur-bestuurder van Achterhoek in Beweging
  • Hans te Lindert, wethouder Sport van de gemeente Aalten
  • Lex de Goede, wethouder Sport van de gemeente Lochem
  • Ria Ankersmit, wethouder Sport van de gemeente Oude Ijsselstreek
  • Arjen van Gijssel, wethouder Sport van de gemeente Berkelland
  • Bas Porskamp, wethouder Sport van de gemeente Oost Gelre
  • Gerard Nijland, wethouder sport van de gemeente Montferland