In 2023 is al ruim 2.300 keer ingebroken in Gelderse auto’s. Dit is een toename van 2,6% ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn ging het vaak mis: hier werden de meeste auto-inbraken gemeld. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.

 

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%).

 

Het aantal Gelderse auto-inbraken van januari tot en met oktober ligt hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een toename van 58 inbraken (+2,6%). Wel zijn er grote lokale verschillen. Zo is het aantal auto-inbraken in onder andere Ede veel sterker toegenomen. De grootste gemeentelijke uitschieters zijn:

  1. Ede: toename van 99 auto-inbraken
  2. Apeldoorn: toename van 54 auto-inbraken
  3. Rheden: toename van 37 auto-inbraken
  4. Arnhem: toename van 32 auto-inbraken
  5. West Betuwe: toename van 32 auto-inbraken

Er is ook beter nieuws: in 27 Gelderse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Nijmegen was een sterke afname te zien (-137), net als in Winterswijk (-38) en Brummen (-17).

Grootste kans op inbraak in Arnhem

In Arnhem staat je auto het minst veilig geparkeerd. Nergens in Gelderland is de kans op een auto-inbraak zo groot als in deze gemeente. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 5 auto-inbraken. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 2,1. Ook in Nijmegen (4,3 auto-inbraken per 1.000 auto’s), Ede (3,8) en Wageningen (3,8) zijn veel auto’s doelwit.

Berkelland en Oost Gelre zijn dit jaar vooralsnog de veiligste gemeenten van Gelderland. Per 1.000 auto’s zijn er hier in de eerste 10 maanden van 2023 ‘slechts’ 0,2 auto-inbraakincidenten gemeld.

Bron: Independer