Streektaalsymposium op 8 november in teken van educatiepakket Plat veur Potwottels

De Cursus Achterhoeks voor volwassenen, Wiesneus en Van Old naor Jong Achterhooks voor basisschoolkinderen, Streektaal in de Zorg voor mbo-studenten: Erfgoedcentrum Achterhoeks en Liemers heeft al heel wat educatieve projecten opgezet en ondersteund om de streektaal in stand te houden. Maar educatiemateriaal voor heel jonge kinderen, dat was er nog niet. Tot nu tenminste, want op het jaarlijkse streektaalsymposium op 8 november aanstaande in Eibergen lanceert ECAL Plat veur Potwottels: een gratis aan te vragen educatiepakket voor kinderen van 2 tot 5 jaar.

 

Het educatiepakket Plat veur Potwottels bestaat uit diverse voorlees- en doeboekjes met gespreksstof en knutselmateriaal, spelletjes, een grote zoekplaatposter en speciaal ontwikkelde liedjes. Natuurlijk allemaal (grotendeels) in de Achterhoekse streektaal. Het pakket is geschikt voor kinderen op het kinderdagverblijf, de speelleergroep, gastouders, groep 1 en 2 van de basisschool en bibliotheken die de kinderen op een leuke, speelse manier wat Achterhoeks willen bijbrengen. Mede door een financiële bijdrage van Provincie Gelderland is het educatiepakket straks gratis bij het ECAL aan te vragen. Op aanvraag is er (op uitleenbasis) ook een ‘voorleespen’ te krijgen, waarmee de potwottels plaatjes kunnen aanwijzen en meteen de Achterhoekse uitspraak kunnen horen en oefenen. Handig voor begeleiders die zelf de streektaal niet machtig zijn. Ouders en opa’s en oma’s kunnen de boekjes uit het pakket te zijner tijd bij het ECAL bestellen.

 

Het jaarlijkse streektaalsymposium van het Erfgoedcentrum, op woensdagmiddag 8 november van 15.00 uur tot 17.30 uur (inloop vanaf 14.30 uur) bij Hof van Eckberge te Eibergen, staat ook geheel in het teken van Plat veur Potwottels. Gastheer Frans Miggelbrink ontvangt gasten aan tafel die vanuit hun expertise, werk, ervaring of interesse kunnen vertellen over het belang om jonge kinderen streektaal bij te brengen. Zo is Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips van de partij: zij verricht onderzoek naar taalcultuur en hoe jonge kinderen hun eerste en tweede taal verwerven. Taalkundig antropoloog Marie Rickert schuift ook aan, zij onderzocht hoe kinderen en leraren (streek)taal gebruiken in kinderopvang en onderwijs in de grensregio. Docent Wouter Marinissen werkt veel met anderstalige kinderen en hun ouders en Resy Oonk van Bibliotheek Oost-Achterhoek las jaren kinderen voor op de Zwarte Cross. Ook te gast zijn basisschooldocent Bodhi Oonk die afstudeerde op het onderwerp Achterhooks in de klasse, Boh Foi Toch-drummer en kinderopvangmedewerker Han Mali en streektaalfunctionaris Marije Stomps. Huismuzikant Karin Hukker speelt live enkele Potwottel-liedjes.

 

Streektaalsymposium Plat veur Potwottels is gratis bij te wonen voor iedereen die met jonge kinderen werkt en/of belangstelling heeft in meertaligheid en streektaalonderwijs. Aanmelden kan via www.ecal.nu/potwottels. Hier is ook meer informatie over het programma en de sprekers te vinden.

 

Illustratie Herman Roozen