Na een jaar van voorbereiding werd donderdagmiddag, door wethouder Sandra Metaal – ten Dolle en voorzitter van de WUh Mark van Dam, de maatschappelijk fietsenwerkplaats Benefiets geopend. Een initiatief dat niet alleen minderdraagkrachtige inwoners voorziet van een fiets, maar ook kansen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en leerlingen van middelbare scholen. Zij krijgen de kans om waardevolle vaardigheden te ontwikkelen.

In hun openingstoespraak roemden zowel wethouder Metaal als ook voorzitter van Dam de samenwerking tussen maatschappelijk organisaties, gemeente Winterswijk, vrijwilligers en bedrijven. Dankzij de inzet van velen kon dit project van de grond getild worden. Zo was het Stichting het Joosthuis die voor een grote financiële injectie zorgde. Ook de Regiobank bood, namens het Oranjefonds nog een cheque van € 10.000,00 aan. Niet onbelangrijk is het feit dat de gemeente Winterswijk het pand antikraak gratis ter beschikking heeft gesteld. De binnenkant van Benefiets, werd opgeknapt met behulp van vele vrijwilligers. Geschilderd werd er door leerlingen van Pronova, terwijl de deelnemers van de schildersclub van de WUh op de muren van “Winterswijkse” taferelen hebben aanbracht.

Wethouder Metaal en voorzitter van Dam fietsten, gezeten op een duofiets, Benefiets open. Volgens van Dam is de duofiets symbolisch voor de samenwerking binnen dit maatschappelijke project. Je zit naast elkaar, schouder aan schouder, soms trapt de ene wat harder, dan de ander, soms trapt de één wat op de rem, terwijl de ander vooruit wil, maar het belangrijkste is dat je vooruitgaat. Vooruitgaat, terwijl je naast elkaar zit, met je blik naar voren. Goed samenwerken doet dat. Of nu de gemeente en de WUh op de fiets zitten of een andere persoon of organisatie, samen helpen we Winterswijk vooruit. De wethouder benadrukte in haar speech het belang van mobiliteit van elke inwoner.

Met een fiets kom je naar school, naar je werk of naar de sportclub. Niet onbelangrijk voor Benefiets is de ondersteuning en samenwerking met werkleerbedrijf Fijnder. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zullen kennis kunnen maken met het vak van fietsenmaker. Ook leerlingen van lokale scholen zullen de kans krijgen om hun technische vaardigheden te ontwikkelen en zullen werkervaring op kunnen doen. Inmiddels hebben zich via de scholen en via Fijnder zes personen gemeld de een opleiding tot fietsenmaker willen gaan volgen. De fietsenwerkplaats heeft al een partnerschap opgezet met lokale hulpverlenende instanties. Mensen die door deze instanties worden doorverwezen, kunnen zich met een doorverwijsbrief melden bij de werkplaats. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat degenen die het meest behoefte hebben aan een fiets, deze ook kunnen krijgen.

De maatschappelijk fietsenwerkplaats is nu officieel geopend en kijkt ernaar uit om een positieve impact te hebben op de inwoners die een fiets nodig hebben. Benefiets is een inspirerend voorbeeld van hoe samenwerking en kan leiden tot positieve veranderingen in de Winterswijkse samenleving.