Het komt niet vaak voor, maar deze zomer heeft Museum Villa Mondriaan een nieuw kunstwerk aangekocht. Het gaat om een video installatie getiteld Rotating Panorama//BOS. De Griekse kunstenaar Leandros Ntolas haalde voor dit werk inspiratie uit zowel vroege als latere landschappen van Mondriaan. Het resultaat: een meeslepende onderdompeling in het veranderende gedachtegoed van de wereldberoemde schilder. Op 22 september wordt het werk feestelijk onthuld.

 

Van figuratief bos naar abstract lijnenspel

Het 360-graden videokunstwerk neemt je mee door een landschap, te herkennen aan de beelden om je heen en de geluiden die je hoort. Kunstenaar Ntolas haalt hiervoor inspiratie uit Mondriaans’ veelzijdige oeuvre, startend met zijn figuratieve Bos, dat hij in de periode van 1898-1899 schilderde. De film brengt het schilderij tot leven door een langzame beweging van camera en projector. Er vormt zich een 360-graden zicht op een landschap door het draaiende ‘venster’. Of je nu in een landschap of in een kunstwerk staat, in slechts een paar minuten tijd maak je kennis met Mondriaans levenswerk.

 

Directeur Jana Roovers: ‘het komt niet vaak voor dat het museum de collectie uitbreidt, zeker niet als het gaat om hedendaags werk. In deze unieke video-installatie neemt Ntolas ons mee in de keuzes die Mondriaan maakte. Het gaat hier niet enkel om een aangename video voor het slapengaan, maar om een film die alle zintuigen uitdaagt. Villa Mondriaan is het Roelvinkfonds, het Henk van Ommen Fonds en WBC Bouwgroep zeer dankbaar voor de gulle donatie. Dankzij deze Achterhoekers kan het verhaal van Mondriaan op een toegankelijke manier worden vertelt.’

 

Het kunstwerk wordt officieel onthuld op 22 september om 13.30 door de kunstenaar Leandros Ntolas en voorzitter van het vriendenbestuur Thijs van Beem. Onder het genot van een borrel kunt u het werk bezoeken. Aanmelden kan gratis via info@villamondriaan.nl.