De duizenden deelnemers, verdeeld over honderden teams, die tijdens Pinksteren deelnamen aan de jaarlijkse Roparun hebben bijna vier miljoen euro ingezameld. Het geld wordt gedurende het jaar uitgereikt aan verschillende goede doelen in Nederland, België en Frankrijk en is bestemd voor organisaties en projecten die het leven van mensen met kanker veraangenamen.
De Roparunners zamelden exact € 3.819.068,09 in. Dat is ruim 400.000 euro meer dan het vorige jaar. Gemiddeld heeft een Roparun-team zo’n 18 duizend euro opgehaald waarvan de hoogste teamopbrengsten zelfs oplopen richting 100 duizend euro. ‘’Natuurlijk gaat het er nooit om of we meer of minder geld inzamelen dan het jaar ervoor, maar deze positieve stijging laat natuurlijk wel zien dat we na een aantal turbulente corona-jaren de weg omhoog weer hebben ingezet’’, vertelt Roparun-directeur Lesly Wolters. ‘’Dit jaar vond het evenement voor de derde keer volledig binnen Nederland plaats. Wij zien dat de Roparun steeds meer gaat leven in het land. Veel Nederlanders hebben leuke en creatieve inzamelingsacties gehouden en dat heeft tot dit ontzettend mooie eindbedrag geresulteerd. Het is ontzettend mooi om te zien hoe Nederlanders in één weekend met elkaar bezig zijn voor een heel bijzonder doel.’’
De Roparun is een jaarlijkse estafetteloop waarbij duizenden lopers en fietsers in teamverband meer dan 500 kilometer afleggen. Verdeeld over twee routes gaan zij dag en nacht door en finishen op tweede pinksterdag op de Coolsingel in Rotterdam. Onderweg krijgen zij ondersteuning van onder andere chauffeurs, masseurs en cateraars. In veel steden en dorpen in Nederland worden evenementen georganiseerd om de deelnemers een steuntje in de rug te geven. Voor, tijdens en na het evenement houden de deelnemers inzamelingsacties om geld op te halen voor het goede doel. Teams en vrijwilligers zijn inmiddels al druk in de weer met de voorbereidingen voor editie 2024.
Parijs
Tot voor de coronacrisis startte het evenement vanuit Parijs en Bremen. Na corona heeft het evenement in Nederland plaatsgevonden, maar de organisatie heeft de nadrukkelijke wens weer terug te keren naar een startlocatie in Frankrijk. ‘’Daar werken we hard aan. Wij hopen vanaf 1 september, als de inschrijvingen voor het nieuwe jaar weer openen, Frankrijk weer als één van de startlocaties te kunnen aankondigen. Of dat gaat lukken weten we nog niet. De Olympische Spelen vinden volgend jaar plaats in Parijs. Het heeft dus nogal wat voeten in de aarde maar het staat hoog op onze prioriteitenlijst’’, aldus Lesly Wolters.
Vanaf 1 september kunnen teams zich inschrijven voor de Roparun 2024, die van 18 tot en met 20 mei plaatsvindt.
Goede doelen
 
Het ingezamelde eindbedrag gaat naar honderden goede doelen in Nederland, Frankrijk en België. Dat zijn bijvoorbeeld organisaties die zich bezighouden met nieuwe haarwerken voor zieke kinderen, een vakantie voor kankerpatiënten, lotgenotencontact, hospices en inloophuizen en de inrichting van familiekamers in ziekenhuizen. ‘’Om deze goede doelen te steunen is het belangrijk om mee te doen en te doneren. De palliatieve zorg voor mensen met kanker is afhankelijk van dit soort initiatieven. De overheid en de reguliere zorg voorziet niet in dit type zorg. Bij de Roparun komt het geld geheel ten goede aan deze doelen. We ondersteunen geen onderzoek, geen exploitatie maar kwaliteit van leven direct voor de patiënt en familie’’, besluit Wolters. Goede doelen kunnen via de website van Stichting Roparun een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning.

 

Foto: Stichting Roparun – Johan Verbeek