Elke twee jaar kent de gemeenteraad van Winterswijk de prijs ‘Beste Naober’ toe aan een persoon, bedrijf, vereniging of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de betrekkingen tussen de inwoners van de gemeente Winterswijk en haar Duitse buurgemeenten. De prijs bestaat uit een bedrag van € 1000,–, een bronzen beeldje van beeldhouwster mevrouw G. Grijsen-Schukkink uit Winterswijk Ratum en een oorkonde.

Dit jaar heeft de werkgroep Duitsland – een werkgroep die namens de gemeenteraad belast is met de beoordeling van de voorgedragen kandidaten –besloten om de prijs gezamenlijk toe te kennen aan “Stichting Historische Kring Kotten”, de “Heimatverein Südlohn-Oeding e.V.” en de “Heimatverein Burlo-Borkenwirthe e.V.”. De “Stichting Historische Kring Kotten”, de “Heimatverein Südlohn-Oeding e.V.” en de “Heimatverein Burlo-Borkenwirthe e.V.”. hebben veel met elkaar te maken en samen zorgen ze voor het levendig houden van de historie in de grensregio, zowel aan Nederlandse als Duitse kant. Er zijn diverse voorbeelden van hun grensoverschrijdende samenwerking zoals tentoonstellingen over de grens, wandeltochten die de grens overschrijden en nog veel meer.

De werkgroep Duitsland vindt de samenwerking tussen de drie verenigingen een mooi initiatief waarbij het echte Naoberschap en grensoverschrijdende samenwerking naar voren komt. Naoberschap hoeft niet altijd groot en zichtbaar te zijn, het is er gewoon. De samenwerking tussen de “Stichting Historische Kring Kotten”, de “Heimatverein Südlohn-Oeding e.V.” en de “Heimatverein Burlo-Borkenwirthe e.V. is bij uitstek een initiatief waarbij de onderlinge betrekkingen tussen Winterswijk en de Duitse buurgemeenten worden versterkt.