1678631967

Rosalie Kos uit Winterswijk, leerlinge van OBS De Kolibrie, heeft zaterdagmiddag 11 maart de regionale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Zij plaatst zich hiermee voor de provinciale finale op 17 april aanstaande in Arnhem

De regionale finale was voor de winnares een thuiswedstrijd. Deze vond namelijk plaats in de theaterzaal van het Gerrit Komrij College te Winterswijk, de school waar ook de bibliotheek gevestigd is.

De negen deelnemende leerlingen uit groep 7/8 waren winnaars van lokale rondes in Groenlo, Lichtenvoorde, Eibergen, Ruurlo, Varsseveld, Aalten, Winterswijk, Lochem en Zutphen. Presentator Annita Oonk, educatiemedewerker van de Bibliotheek Oost-Achterhoek haalde de kandidaten één voor één naar voren en stelde ze aan het publiek voor. Daarbij gebruikte ze de grappige foto’s die de deelnemers hadden ingestuurd, waarop ze te zien waren met het boek dat ze gingen voorlezen. Iedere kandidaat las vervolgens een fragment voor uit het zelfgekozen boek. Tijdens het juryoverleg vermaakte Kelly Roemaat, dramadocent en eveneens educatiemedewerker van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, het publiek muzikaal én met beweging, waarbij de spanning van de wedstrijd even vergeten werd. Voor de jury, bestaande uit Martien Louwers (directeur de Bibliotheek Oost-Achterhoek), Gerwin Nijkamp (hoofdredacteur Achterhoek Nieuws) en Mark van Leeuwen (schrijver), was het een moeilijke taak om uit de negen fantastische voorlezers de beste te kiezen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na rijp beraad kwam het verlossende woord van juryvoorzitter Mark van Leeuwen. Rosalie Kos was volgens hen de winnaar van deze regionale finale.

Rosalie las een fragment voor uit het boek ‘Hoe overleef ik de brugklas’ van Francine Oomen. De jury vond dat ze haar fragment zo goed overbracht dat alle vaders, moeders, juffen en meesters weer even terugdachten aan hun eerste “brugklasdag” en de spanning die dat met zich mee bracht. Rosalie gaat op 17 april aanstaande de strijd aan met de andere winnaars van de regionale finales. De provinciale finale wordt gehouden in het Posttheater in Arnhem.

De overige winaars op de foto zijn van links naar rechts: Indy Kraaijenbrink (Aalten), Noa IJzereef (Lichtenvoorde), Anouk Korten (Eibergen), Mellat Gebrezgabher (Zutphen), Yinte Wopereis (Ruurlo), Rosa Weijers (Varsseveld), Feiko Montijn (Lochem) en Toby Huiskamp (Groenlo).

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8, waarbij deelnemers het tegen elkaar opnemen in verschillende wedstrijdrondes. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.