Het college van burgemeester en wethouders heeft twee gebouwen in Winterswijk aangewezen als gemeentelijk monument: boerderij Het Luikenhuis en woonhuis Geziena. Zo blijven beide karakteristieke gebouwen behouden voor toekomstige generaties. Met Het Luikenhuis en Geziena erbij is de gemeente nu in totaal maar liefst 170 monumenten rijk.

De eigenaren vroegen het college om de beide gebouwen aan te wijzen als gemeentelijk monument. Op advies van de Adviescommissie Cultuurhistorie ging het college daarmee akkoord. Beide gebouwen worden nu toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst.

Het Luikenhuis

Het Luikenhuis aan de Luikenhuisweg 1 is vóór 1647 gebouwd in een ambachtelijk-traditioneel en streekeigen stijl. In 1647 werd de boerderij bewoond door Berndt Bonen. Begin achttiende eeuw nam de familie Hemink de boerderij over. Sinds eind negentiende eeuw is de boerderij in handen van de familie Halleriet.

Het boerderijcomplex bestaat uit een boerderij met aanbouw, schoppe (schuur) en hooiberg. De erfinrichting is, net als de boerderij, voornamelijk sober en functioneel. De boerderij is een goed bewaard voorbeeld van een hallenhuisboerderij. Het interieur van het voorhuis is nog grotendeels intact, met onder andere een keitjesvloer uit 1877. Hiermee heeft het Luikenhuis één van de meest complete historische boerderij-interieurs in de gemeente Winterswijk.

Geziena

Woonhuis Geziena is in 1904-1906 gebouwd voor Abraham de Leeuw en zijn vrouw Geziena. Naar haar is het huis vernoemd. Het huis is ontworpen door architect J.J. Post. In veel van zijn ontwerpen is een combinatie van Art Nouveau/Jugendstil, chaletstijl en neorenaissance terug te zien. Ook het huis Geziena is daarvan een voorbeeld. Zo zijn invloeden van de chaletstijl terug te zien in het houtwerk.

Tot de Tweede Wereldoorlog werd het huis Geziena bewoond door Joodse families, zoals de familie Kan. Tot 1942 vonden diverse personen onderdak bij de familie Kan. Eén daarvan was Thea Mindmuller, die een oorlogsdagboek bijhield. In 1950 werd de woning hersteld nadat het in de oorlog ernstig beschadigd was geraakt. Het huis Geziena is dus om meerdere redenen van belang voor de gemeente Winterswijk: vanwege de bouwstijl, als voorbeeld van de wooncultuur van een nieuwe welgestelde middenklasse en als herinnering aan de Joodse gemeenschap in Winterswijk.

De gemeentelijke monumentenlijst is in te zien op www.winterswijk.nl/monumenten.