Deze week start de inschrijving voor de 2e editie van de Gezonde Smikkelweken – het grootste groenten inspiratie programma voor kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar. Na een succesvolle eerste editie gaan dit jaar 45.000 kinderen op 550 buitenschoolse opvang locaties én thuis op groente ontdekkingstocht.  Initiatiefnemer Spoony – een sociale organisatie met de missie om kinderen meer groenten te laten eten – roept BSO’s in Nederland op mee te doen met dit geheel verzorgde programma, boordevol gezonde en duurzame activiteiten. De subsidie van overheidsprogramma Jong Leren Eten maakt het financieel haalbaar voor alle BSO’s.

Er wordt al veel gebakken en gekookt op BSO’s, maar dit zijn nog steeds voornamelijk cupcakes en koekjes. Spoony, de start-up die zich samen met wetenschappers en diëtisten bezighoudt met het ontwikkelen van groenteproducten en -inspiratie speciaal voor kinderen, zag hier vorig jaar een kans. Dat het creatief aan de slag gaan met groenten óók een succesvolle vorm is van voedingseducatie op de BSO, liet het onafhankelijke onderzoek van de Gezonde Smikkelweken vorig jaar zien. Maar liefst 98%* van de 120 deelnemende BSO’s wilden nogmaals aan de slag met de activiteiten van dit grootste groenten inspiratie programma, en doen dit jaar weer mee. “Top concept, super leuk! We zijn het er met alle collega’s over eens dat dit voor herhaling vatbaar is,” aldus Jorien Keizer, BSO les Petits.

Vrolijke groenten activiteitenKoken, ontdekken, spelen en proeven – allen met groenten in een wervelende hoofdrol. De deelnemende BSO’s krijgen een krat met vier vrolijke groenten activiteiten, waarmee kinderen en pedagogische medewerkers zelf aan de slag kunnen. Zo proeven ze met het Zintuigenspel onbekende groenten als ijspegels en zwarte tomaat; bakken ze brownies van zwarte bonen en maken ze een groentesoep met croutons van oud brood. ’Ik was verbaasd over wat de kinderen allemaal geproefd hebben tijdens het Zintuigenspel en hoe leuk kinderen dit met elkaar aan het spelen waren’’, vertelt Marjon, pedagogisch medewerker over de voorgaande editie. Na afloop krijgen alle kinderen een kook & speelboek mee naar huis met groentepret voor in de zomervakantie.

Het doel van de Gezonde Smikkelweken is om kinderen, pedagogische medewerkers en ouders te laten ervaren hoe lekker, leuk én makkelijk het is om met groenten aan de slag te gaan. Door in de keuken bezig te zijn ontwikkelen kinderen voedselvaardigheden. Tegelijkertijd proeven ze verschillende soorten groenten, hetgeen bijdraagt aan een gezonde smaakontwikkeling. 

DuurzaamheidNaast de smaak ontdekkingstocht, komen ze spelenderwijs ook meer te weten over de herkomst en gezondheidseffecten van gezonde voeding. Ook duurzaamheid heeft een prominente plek. Er wordt uitsluitend gewerkt met seizoensgroenten, veelal uit eigen streek. De kartonnen verpakkingen krijgen een tweede leven als mini-moestuin.

Inschrijven voor de Gezonde Smikkelweken kan tot 31 mei a.s.