Inwoners van de gemeente Gelderland betalen gemiddeld 4416 euro per jaar aan energiekosten. Daarmee valt de Gelderse energierekening ruim 300 euro hoger uit dan het landelijk gemiddelde. Wel zijn er grote verschillen tussen de verschillende gemeenten in Gelderland. Zo betalen inwoners van de gemeenten Buren jaarlijks ruim 1700 euro meer dan huishoudens in Wageningen. En met een jaarlijkse energierekening van ruim 6800 euro spant de gemeente Rozendaal zowel regionaal als landelijk gezien de kroon. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van cijfers van het CBS.

Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming. Het energiebedrijf concludeert dat men vooral buiten de Randstad een fikse energierekening kan verwachten.

Rozendaal het duurst, Duiven het goedkoopst

Van de 51 Gelderse gemeenten zitten er liefst 42 boven het landelijk gemiddelde van 4147 euro aan energiekosten per jaar. Daarbinnen zijn echter grote verschillen. Zo valt de schade in en rondom de grotere steden Arnhem, Nijmegen, Doetinchem en Apeldoorn nog relatief mee. Maar in onder meer Epe, Lochem, Bronckhorst en Buren betalen huishoudens gemiddeld meer dan 5000 euro per jaar. Rozendaal gaat zelfs richting de 7000 euro, terwijl inwoners van Duiven gemiddeld een kleine 3700 euro per jaar betalen.

Gas en stadsverwarming

De grote verschillen tussen Gelderse gemeenten zijn volgens Zonneplan goed te verklaren. De hoge energierekening in Rozendaal wordt vooral veroorzaakt door de grote hoeveelheid gas die men in deze gemeente gebruikt. Zo verbruiken Rozendalers dubbel zoveel gas als het landelijk gemiddelde, terwijl men in Rozendaal ‘maar’ zo’n veertig procent meer stroom gebruikt. Een kuub gas is echter ruim vier keer zo duur als een kWh stroom.

In veel Gelderse gemeenten waar de energiekosten nog relatief laag zijn, zijn huishoudens aangesloten op stadsverwarming. Deze woningen worden grotendeels warm gestookt met restwarmte uit industrieën. Onder meer Duiven, Westervoort, Arnhem, Nijmegen, Culemborg en nog vijf andere Gelderse gemeenten maken gebruik van stadsverwarming. Dit is duidelijk terug te zien in de gemiddelde jaarlijkse energiekosten. Een huishouden met stadsverwarming betaalt daarvoor jaarlijks gemiddeld 2205 euro, blijkt uit cijfers van (Milieu Centraal).

 

Bekijk interactieve kaart (kosten per provincie)