FOTO: Van links naar rechts: honoraire consul in Münster, Dr. Eduard Hüffer, Dr. Carsten Dürkop, Volksbank Coesfeld, Joris Bengevoord, burgemeester Winyterswijk, mevrouw Anka Harmens-Jordan en de heer Jan Bernard van Heek, beide Stichting Bertha Jordaan-van Heek, voorzitster van het DNG Dorothee Feller, Regierunsgpräsidentin Münster en Geschäftsführer Servaas van der Avoort

 

In 1932 besloot een aantal mensen dat leven aan twee kanten van de grens ook samenwerking kan betekenen. Dit Duits Nederlandse Gezelschap begreep ook al vanaf de oprichting, dat de cultuur en streekgewoontes niet bij de grens ophouden of ineens ‘helemaal anders’ zijn. En daarmee ligt op vele terreinen vruchtbare samenwerking voor de hand. De leden van deze vereniging komen uit het zakenleven, de politiek, culturele wereld en bestaat ook uit grensbewoners die op persoonlijke titel lid zijn van dit grensoverschrijdende gezelschap.

 

Als cultureel speerpunt van de samenwerking is gekozen voor muziek. Zo is de samenwerking niet slechts een uitwisseling van zakelijke en persoonlijke contacten, maar ook één waarin muziek een belangrijke rol speelt. En dat wordt inmiddels 90 jaren gevierd met een jaarlijkse muzikale bijeenkomst.

 

Op 8 april werd deze 90-ste jarige verjaardag gevierd. De bijeenkomst vindt om beurten plaats in Duitsland en Nederland. Dit jaar was het de beurt aan Winterswijk. In Theater ‘De Storm’. De vorige voorzitter Jan Bernard van Heek kon hier in persoon zijn opvolger Dorothee Feller nog eens aan de leden voorstellen. Het gezelschap beleefde een programma dat zowel zakelijk als feestelijk was. Met, natuurlijk, muzikale optredens van het Erasmus Trio.

 

De afsluiting, zoals burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk terecht was opgevallen, klopte geheel met de basisgedachte van deze vereniging. Het grensoverschrijdende slot van deze verjaardag werd namelijk gesymboliseerd en gevierd door het eten van Nederlandse bitterballen, weggespoeld met een Duits biertje.