Foto: Horstweg

 

Op zaterdag 26 maart wordt het tweede postcoderoosproject van Coöperatie Energieke Buurtschappen officieel geopend. De 3 zonnedaken aan Horstweg 12 (Brinkheurne), Voskuilweg 8 (Miste) en Bredelerweg 4 (Ratum) zijn nu al een jaar in bedrijf, maar vanwege de coronamaatregelen nog niet officieel geopend. Voor dit project zijn in totaal 527 deelname-certificaten verkocht voor de financiering van zonnepanelen met een gezamenlijk jaaropbrengst van 128.900 kWh. De deelnemers krijgen daarvoor gedurende 15 jaar jaarlijks restitutie van de energiebelasting op hun energierekening overeenkomstig de opgewekte energie door ‘hun’ zonnepanelen. Dat komt overeen met een rendement tussen de 6-8% per jaar. De dakeigenaren stellen hun daken in principe om niet ter beschikking. Na 15 jaar kunnen zij de installatie in z’n geheel voor niets overnemen waarna deze nog jaren dienst kan doen. De zonnepanelen gaan normaal gesproken wel 25 tot 30 jaar mee.

 

   

Voskuilweg                                                                    Brederlerweg

Voorafgaand aan de openingshandeling kunnen de deelnemers tussen half 3 en half 4 ’s middags de 3 zonnedaken bezichtigen. Om 16 uur vindt dan de openingshandeling plaats op het erf van de familie Elferdink aan de Horstweg 12 in Brinkheurne. Aansluitend is er een informeel samenzijn.

Het vervolg van dit project is ook al in de maak. Postcoderoosproject 3 omvat 2 zonnedaken. Dak 1 op de bedrijfsgebouwen van BCS aan de Sieverdinkweg in Kotten en dak 2 op de bedrijfshal van de Prijshamer aan de Parallelweg in Winterswijk.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van de coöperatie: https://www.energiekebuurtschappen.nl/doe-mee