Provincie Gelderland gaat verder met het vervangen van de straatverlichting langs provinciale wegen door led-verlichting. Hiermee halveert het energiegebruik van 5 miljoen kWh tot 2,5 miljoen kWH. Bij dimmen tijdens de stille nachtelijke uren en slim verlichten kan de besparing zelfs oplopen tot 85%.

10.000 straatlantaarns krijgen ledverlichting

In de provincie Gelderland staan 18.000 straatlantaarns langs de provinciale wegen.    Provincie Gelderland werkt aan het verminderen van CO2 uitstoot en energiebesparing en vervangt de oude lampen voor led. Al 8.000 lampen zijn de afgelopen jaren vervangen tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de wegen. Nu worden de overige 10.000 lampen vervangenHet werk duurt tot eind 2022.

“Ook via het beheer en onderhoud van onze wegen dragen we bij aan een duurzaam Gelderland. Want met onze led-verlichting besparen we energie, CO2 én onderhoud”, aldus Helga Witjes, gedeputeerde mobiliteit.

Planning

De werkzaamheden duren tot eind 2022. De werkzaamheden zijn gestart in rivierenland (Land van Maas en Waal en de Betuwe), dan volgt in mei tot augustus Stedendriehoek (omgeving Warnsveld en Doesburg), daarna de Achterhoek van augustus-oktober en als laatste van oktober tot december Noord Veluwe. Tijdens het werk wordt het verkeer via rijdende wegafzettingen en/of verkeersregelaars geregeld. Dit kan hinder veroorzaken.

Voordelen van led

Ledverlichting geeft een aangenamer straatbeeld omdat de kleur natuurlijker is in vergelijking met de te vervangen straatverlichting. Daarnaast is de lichtbundel gerichter met minder lichtvervuiling. Ook vraagt led minder onderhoud, want led heeft een lange levensduur: 80.000 – 100.000 uur. Omgerekend is dat 20 jaar, terwijl de tot nog toe gebruikte lampen maximaal 5 jaar mee gaan.