De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen daalt al jaren gestaag. Vooral jongeren gooien hun stempas bij het oud papier, zo blijkt uit het Lokaal Kiezersonderzoek van 2018. Dat moet anders, vindt de Nationale Jeugdraad (NJR): “Juist in de eigen omgeving kan de stem van jongeren veel impact maken.”

 

Lage jongerenopkomst Het lijkt erop dat er, net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018, een lage jongerenopkomst zal zijn. Dit komt waarschijnlijk doordat jongeren het belang van de lokale politiek niet zien, zo vertelt Séun, bestuurslid bij de Nationale Jeugdraad: “Politiek is voor veel jongeren een ver-van-hun-bed-show. Daardoor voelen ze zich niet betrokken bij politieke besluitvorming en denken ze vaak: wat gaat stemmen míj nou opleveren? Maar dat zit anders. Juist in de eigen omgeving, in hun stad of dorp, kan de stem van jongeren ontzettend veel impact maken.”

Doordat vooral praktisch opgeleide jongeren niet weten wat hun stem kan betekenen, kan er grote ongelijkheid tussen de vertegenwoordiging van praktisch en theoretisch opgeleide jongeren ontstaan. Bovendien is slechts 7% van alle raadsleden in Nederlandse gemeenten jonger dan 30 jaar, tegenover 38% 60-plussers. “Dat zet het belang van de stem van jongeren kracht bij: een grote groep Nederlands dreigt ondervertegenwoordigd te worden.”

Campagne Alles = Politiek

Met de campagne Alles = Politiek moedigt NJR jongeren aan om gebruik te maken van hun stemrecht. Via social media en op de site www.watvindjijbelangrijk.org laten zij zien hoeveel impact lokale politiek heeft op de leefomgeving van jongeren. Ook vinden jongeren er meer informatie over de gemeenteraadsverkiezingen: van een uitleg over de benodigdheden voor stemmen tot laagdrempelige tips om je in lokale partijen te verdiepen.