Fruitliefhebbers planten tien nieuwe Rossel Collectieboomgaarden in de Achterhoek. Vrijdag 4 maart is de feestelijke uitdeeldag van deze bijzondere fruitbomen met namen als Anna van Zieuwent en Ossenpeer. Voor de historische fruitrassen, genoemd naar fruitdeskundige en wetenschapper Hennie Rossel, was veel belangstelling. Zaterdag ontvangen tien gelukkige eigenaren hun fruitbomen voor een Collectieboomgaard, die speciaal door Hennie Rossel is samengesteld. De uitdeeldag vindt plaats op het erf van Kenniscentrum Nelles in Silvolde en wordt georganiseerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles. Hennie Rossel ontvangt de deelnemers met een welkomstwoord.

 

Een Rossel Collectieboomgaard bestaat uit tien of meer Rossel Collectierassen. Dat zijn vergeten fruitrassen die in Achterhoekse boomgaarden door Hennie Rossel zijn teruggevonden en door lokale kwekers opnieuw zijn gekweekt. Het LEADER project Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit ondersteunt nieuwe Rossel Collectieboomgaarden en zet zich in om Rossel Collectierassen breed beschikbaar te krijgen. Vrijwilligers zijn opgeleid om de eigenaren te helpen met het snoeien van deze speciale fruitrassen. Chef-koks helpen met het vinden van smakelijke toepassingen  voor het fruit. Denk aan single blend sappen, gedroogde peer, Eau de Vie, stroop en unieke gerechten. Het totaal aantal Rossel Collectieboomgaarden in de Achterhoek komt hiermee op 110.

 

Uniek Achterhoeks erfgoed

Met de aanplant van deze Rossel Collectierassen zorgen we niet alleen voor meer biodiversiteit op het erf maar dragen we actief bij aan het behoud van echt Achterhoeks cultureel erfgoed in het landschap en op het bord. Het gaat om hele bijzondere fruitrassen, die een diverse toepassing hebben. Er valt nog veel te ontdekken want Hennie Rossel uit Vorden, de bekende pomoloog en wetenschapper, heeft er nu al zo’n 400 teruggevonden.

De nieuwe eigenaren van de fruitbomen worden onderdeel van het Achterhoekse netwerk van Rossel Collectieboomgaardeigenaren dat bestaat uit vrijwillige determineerders, kwekers, sap-persers, snoeivrijwilligers, chefkoks en andere eigenaren met een Rossel Collectieboomgaard. In 2023 presenteren we een boek over de Rossel Collectierassen, samen met landschapsjournalist Michiel Bussink.

De Collectierassen waren dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en een bijdrage vanuit het programma LEADER Achterhoek voordelig beschikbaar. De belangstelling voor de Rossel Collectierassen is echter veel groter. In de zomer hopen Nelles en SLG weer een actie te kunnen doen en bereiden ze de opkweek van meer rassen voor.

Achterhoek: Ark voor HoogstamfruitDe actie voor meer Rossel Collectierassen is onderdeel van het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’. SLG en Kenniscentrum Nelles werken hierin samen aan het behoud van al het werk van Hennie Rossel zodat deze unieke collectie historische fruitrassen behouden blijft voor de Achterhoek. Het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’ wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa, de Nationale Postcode Loterij en de gemeenten Aalten,  Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.