Grenoble is dit jaar de ‘Groene Hoofdstad’ van Europa. Als winnaar van de European Green Leaf Award 2022 was Winterswijk afgelopen zaterdag met een kleine delegatie aanwezig bij de start van dit bijzondere jaar in Grenoble.

Op 9 september vorig jaar werden Winterswijk en de Portugese stad Valongo in het Finse Lahti uitgeroepen tot winnaars van de Green Leaf Award 2022. Grenoble werd verkozen tot Green Capital 2022.

De start van dit bijzondere jaar was zaterdag in Grenoble. Grenoble had een programma gemaakt waarin duurzame voorbeelden werden getoond die andere gemeenten inspireren. Burgemeester Joris Bengevoord was met een kleine delegatie uit Winterswijk naar Grenoble afgereisd om de opening bij te wonen en om van gedachten te wisselen over duurzame thema’s.

Duurzame thema’s

Onderwerpen die burgemeester Joris Bengevoord in Grenoble aan de orde stelde waren de aanpak van verduurzaming vanuit de samenleving, de uitwisseling van duurzame energie over de landsgrenzen heen. Ook kon hij melden dat de Achterhoekse gemeenten zich verbinden aan de duurzame doelen van de VN. Ook wel de ‘Sustainable Development Goals’ genoemd.

Duurzame voorbeelden

Het programma zat vol met bezoeken aan duurzame voorlopers, zoals een verzamelgebouw met bedrijven die mooie producten maken van reststromen. En ook bedrijven die voedselverspilling en verspilling van verpakkingsmateriaal tegengaan. Ook kregen de Winterswijkers mooie voorbeelden te zien over hoe je de jeugd betrekt bij duurzaamheid. Dit doen ze in Grenoble met een ‘Escape Game’.

Geen tijd te verliezen

Grenoble ondervindt de klimaatverandering in het werk van alledag. De stad verliest veel mogelijkheden voor wintersport door klimaatverandering. Het gaat niet goed met de bossen op de berghellingen rond Grenoble. Door hitte en droogte gaan veel bomen dood. Dat probleem speelt in Winterswijk ook. De Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius, benadrukte dat de kleine Green Leaf-gemeenten zoals Winterswijk belangrijk zijn voor de verandering naar een duurzame toekomst.

Burgemeester Joris Bengevoord kijkt tevreden terug op de bijeenkomst in Grenoble: “Het was goed om in Grenoble te zijn, om onze betrokkenheid bij dit jaar te tonen, te leren, maar vooral ook voor het netwerk. Samen met de burgemeesters van Grenoble, Lahti en Essen heb ik gesproken met de Eurocommissaris, die vooral ook geïnteresseerd was naar onze manieren van samenwerken met inwoners.”