Foto: Peter van der Wel (Corso 2016)

 

Sinds vandaag staat de Corsocultuur op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Dat is vanmorgen in Parijs besloten in de Algemene Vergadering van het Comité behorende bij het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed. Voorzitter Herman ter Haar van Bloemencorso Lichtenvoorde: “Het is een erkenning voor alle corso’s in Nederland en bevestigt dat wat wij doen uniek is.”

 

Herman ter Haar is als bestuurslid van de Corsokoepel al jaren actief betrokken bij de voorbereidingen om de Corsocultuur op de UNESCO-lijst voor Immaterieel Erfgoed te krijgen. “Veel corsoplaatsen werken al vanaf 2012 nauw samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed (KIEN). Zij helpen beoefenaars van immaterieel erfgoed met het ontwikkelen, promoten en doorgeven van hun immaterieel erfgoed. Met Immaterieel Erfgoed worden alle cultuuruitingen die bijdragen aan de continuïteit en identiteit van een gemeenschap bedoeld. Nederland telt momenteel 30 corso’s. Hiervan zijn er 21 aangesloten bij het Netwerk Immaterieel Erfgoed. In Gelderland zijn dat onder meer Optocht Volksfeesten Varsseveld, Bloemencorso en -festival Floralia Voorthuizen, Bloemencorso Rekken en Festunique Bloemencorso Beltrum. Daarnaast zijn het Volksfeest Winterswijk, het Fruitcorso in Tiel en Bloemencorso Lichtenvoorde in 2013 opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze status verplicht ons om iedere twee jaar een borgingsplan op te stellen waarin we laten zien wat we doen om ons erfgoed voor de toekomst te behouden.”

 

BLOEMENCORSO IN WINTERSWIJK

De geschiedenis van het bloemencorso in Winterswijk gaat al heel wat jaren terug. Waar de optocht in de beginjaren (na de oprichting in 1888 van Vereeniging Volksfeest) nog vooral bestond uit fakkeldragers en optochten te paard, kan men in Winterswijk al sinds 1906 genieten van een optocht die voornamelijk bestaat uit bloemencorsowagens. Winterswijk is hier trots op en hoopt dit dan ook nog heel lang te koesteren. “De bijschrijving zoals deze plaats heeft gevonden is een kers op de taart en stimuleert ons om nog heel lang door te gaan. Gelukkig hebben wij in Winterswijk heel veel enthousiaste corsobouwers en corsogroepen, die er alles aan doen om de jeugd ook het “corsovirus” mee te geven”, aldus Joost Duvigneau – voorzitter van de optochtcommissie in Winterswijk.