Afgelopen maandag was de “Viering van de 6-minutenzone” van de Nederlandse Hartstichting en HartslagNu. Hart4Winterswijk heeft hierin haar steentje bijgedragen door het realiseren van maar liefst 102 AED’s in de 6-minutenzones van Winterswijk. Maar met de 102 AED’s zijn we er nog niet, er moeten ook mensen zijn die kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen.

Hart4Winterswijk wil daarom rondom elke AED minimaal 15 burgerhulpverleners realiseren.

DOE MEE en geef je op voor een reanimatie- en AED-cursus via https://hart4winterswijk.nl/leer-reanimeren

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Wij zijn erg blij met de groei van het aantal burgerhulpverleners en AED’s. Het is uniek dat ons reanimatienetwerk helemaal uit vrijwilligers bestaat. Daar zijn we ontzettend trots op. Dankzij hen kunnen we vele levens per jaar redden. Het is nu vooral zaak om dat aantal vrijwilligers op peil te houden. Dat geldt ook voor het aantal AED’s in ons land. Op die manier werkt de 6-minutenzone optimaal. We zijn vereerd en trots dat Z.M. de Koning deze mijlpaal met ons komt vieren en iedereen die een bijdrage levert aan dit systeem samen met ons zal bedanken.” 

Aart Bosmans, bestuurder HartslagNu: “Wij zijn continu bezig het oproepsysteem te optimaliseren. Zo hebben we de tijd tussen de 112-melding en de HartslagNu oproep verkort van 1min36 naar slechts 51 seconden. Dit betekent dat burgerhulpverleners steeds sneller ter plaatse kunnen zijn, wat de kans vergroot dat er binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimeren. Ook kijken we steeds naar de meest optimale alarmeringsstraal. Vorig jaar hebben we daar al belangrijke stappen in gezet, waarmee we de kans vergroten dat overal in Nederland voldoende burgerhulpverleners en AED’s worden gealarmeerd.” 

Overlevingskansen vergroten Jaarlijks worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Door de jaren heen zijn de kansen op overleving enorm verbeterd. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was de overleving nog 9%, terwijl dit percentage inmiddels is gestegen tot bijna 25%.

Kijk de “Viering van de 6-minutenzone” met Koning Willem Alexander terug in een livestream van de Hartstichting.

 

vlnr: Z.M. Koning Willem-Alexander. Floris Italianer, Directeur Hartstichting. Kees-Jan Langenberg, burgerhulpverlener. Lonneke van den Bosch, burgerhulpverlener.