Enthousiast en soms ook ontroerd was het publiek op zaterdagavond 30 oktober. In de goed bezette Jacobuskerk in Winterswijk zong OAZE het requiem van Fauré. Het werk werd uitgevoerd onder leiding van dirigent Wim Ruessink en begeleid door de Winterswijkse Accordeon Vereniging (WAV). Solisten waren sopraan Marjan Vleeming en bariton Jaap Roos. De begeleiding werd aangevuld door Annegreet Rouw op harp en paukenist Dennis Heesen.

 

4 in de klassieke Top 400

Het requiem is heel geliefd. Het stond dit jaar op 4 in de klassieke Top 400 van Radio 4. Het is een toegankelijk werk. Over de reden van deze compositie zei Fauré zelf: “ik heb het nergens voor gecomponeerd… gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!”. En dat plezier was ook gisterenavond zichtbaar in het optreden. De sopraan Marjan Vleeming zong een glashelder Pie Jesu. En bariton Jaap Roos vulde met zijn stevige en warme stem de hele ruimte.

Unieke samenstelling

Er zijn geen andere optredens van dit werk bekend met een accordeonorkest. Het bleek een goede combinatie. Het orkest heeft een heel eigen klank. Er was veel variatie in dynamiek en kleur te horen. Naast de vloeiende klanken van de accordeons sprankelden harpklanken door de Jacobuskerk. En op een paar stevige momenten zorgde paukenist Dennis Heesen voor extra volume.

 

Het gebouw als grootste instrument

Tijdens dit concert bleek ook de Winterswijkse Jacobuskerk een extra ‘instrument’. Het is een grote ruimte met bogen. Dit zorgt voor een mooie galm en heldere klanken. Het publiek waardeerde het concert met een lange staande ovatie.