Theaterdirecteur Ineke van Empel (65) is woensdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Joris Bengevoord overhandigde de onderscheiding bij haar afscheid van Theater De Storm in Winterswijk. Zij gaat per 1 oktober met pensioen.

Van Empel ontvangt de onderscheiding voor haar buitengewone inzet voor de cultuur in Winterswijk en omstreken. Zij trad op 1 december 2009 aan als directeur van Theater De Storm. Bij haar aantreden stond Van Empel voor een groot aantal uitdagingen: de exploitatie van de horeca was niet optimaal, de relatie met de gemeente Winterswijk was moeizaam door voortdurende financiële beslommeringen, er was sprake van achterstallig onderhoud aan het gebouw en het theater had een slechte uitstraling.

Vertrouwen
Van Empel heeft al deze zaken voortvarend opgepakt. In korte tijd bouwde zij een uitgebreid netwerk op in Winterswijk. Zij wist het vertrouwen van de gemeente te herwinnen en haalden de banden met het bedrijfsleven aan door de oprichting van een founder-groep. Ook het gebouw zelf werd aangepakt en publieksvriendelijker gemaakt. Daarnaast zocht Van Empel de samenwerking op met culturele instellingen in de regio, zoals de schouwburgen in Lochem en Doetinchem en de culturele centra in Eibergen en Lichtenvoorde.

Deze veranderingen leidden ertoe dat ook grote artiesten als Youp van ’t Hek, Jochem Myer, Claudia de Breij, Bert Visscher en Tineke Schouten de weg naar Winterswijk weer wisten te vinden. Het programma van De Storm kan zich nu meten met de grotere theaters in Nederland. Onder leiding van Van Empel heeft De Storm zich ontwikkeld tot een warme ontmoetingsplek voor alle inwoners van de Oost-Achterhoek.

Vrijwilligerswerk
Naast haar werkzaamheden als theaterdirecteur zette Van Empel zich jarenlang op vrijwillige basis in voor verschillende verenigingen en stichtingen in Winterswijk. In 2011 werd zij penningmeester in het bestuur van de Stichting Steengroeve Theater Winterswijk. Als penningmeester en bestuurslid van de Werkgeversvereniging Nederlandse Podia heeft zij zich vanaf 2014 jarenlang hard gemaakt voor goed werkgeverschap in de culturele sector. Daarnaast vervulde zij vanaf 2014 de functie van secretaris in het nieuw gevormde dagelijks bestuur van de Stichting Winterswijk Marketing. Verder heeft zij vanaf 2014 verschillende bestuursfuncties vervuld bij de Rotaryclub Winterswijk en zich ingezet voor allerlei maatschappelijke en fundraisingprojecten van de club.