Op maandag 13 september overhandigde wethouder Elvira Schepers de eerste informatiemap voor senioren aan de 75-jarige heer Konings. In het kader van preventie start de Post het bezoekproject 75-jarigen. Iedere inwoner die in 2021 de leeftijd van 75 jaar bereikt, ontvangt een felicitatiekaart met de aankondiging van een deurbezoek door een ouderenadviseur. Senioren ontvangen bij het deurbezoek informatie over allerlei voorzieningen waarop zij een beroep kunnen doen.

Elvira Schepers: “Het is belangrijk dat iedereen zolang mogelijk mee kan doen in de samenleving en op een prettige manier oud kan worden in Winterswijk. Er zijn veel voorzieningen die senioren kunnen helpen om gezond en zelfredzaam te blijven. De informatiemap bevat onder meer informatie over financiën, voorzieningen aan huis, wonen, zorg en mantelzorg, verkeer en parkeren, belangenbehartiging en activiteiten en cursussen. Ook vind je in de map een voucher van ontmoetingscentrum ’t Gasthuus voor een kopje koffie of thee, een gastvrije locatie waar leeftijdsgenoten elkaar kunnen ontmoeten. We kiezen voor deze actieve benadering omdat we zien dat senioren steeds minder vaak meedoen in de maatschappij. Ook is er sprake van een  toenemende eenzaamheid van de 75-plusser. We willen daar graag verandering in brengen.”

Adviesgesprekken ouderenadviseurs

De ouderenadviseurs zijn verbonden aan Sociaal Team de Post en vormen een goede verbinding tussen de inwoner en de gemeente. Ouderenadviseurs zijn getrainde vrijwilligers die bij inwoners thuis kunnen komen voor een adviesgesprek. Deze mogelijkheid wordt vrijblijvend aangeboden bij het deurbezoek aan de 75-jarige. De advisering van de ouderenadviseurs is gratis, laagdrempelig en aanvullend op de professionele hulp.

De heer Konings: “Samen met mijn vrouw woon ik op deze heerlijke plek in Winterswijk. We hebben  een hele fijne buurt en we hebben het geluk dat ook familieleden niet ver bij ons vandaan wonen. Ik ben geboren en getogen in Winterswijk en heb het hier nog altijd enorm naar mijn zin. Ik prijs me erg  gelukkig dat ik gezond ben. Het initiatief van de ouderenadviseurs om oudere inwoners preventief te informeren vind ik heel goed. Prachtig dat ik uitverkoren ben om als de eerste de map in ontvangst te mogen nemen. Ik zou zeggen ‘Winterswijk, ga zo door’.”

Informatie is voor alle senioren

Ouderen kunnen ook zelf contact leggen met de ouderenadviseurs voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een adviesgesprek aan huis. Dat kan met Claudia Bosscher (coördinator ouderenadviseurs) via telefoonnummer (06) 127 213 85 of mailadres cbosscher@winterswijk.nl. Bij het deurbezoek houden de ouderenadviseurs zich aan alle geldende coronamaatregelen, zodat het gesprek op een veilige manier plaatsvindt.