Het Volksfeest: hét moment van het jaar waarop veel Winterswijkers zich altijd weer verheugen. Vorig jaar kon het feest door de coronapandemie helaas niet doorgaan. En ook dit jaar zal het Volksfeest van 26 tot en met 29 augustus in zeer afgeslankte vorm plaatsvinden: zonder feesttent, kinderspelen en vogelschieten, maar wel met een aangepast bloemencorso en de kermis.

Even leek het er dit voorjaar op dat er meer mogelijk zou zijn voor het Volksfeest, maar helaas zijn de landelijke maatregelen door alle recente ontwikkelingen weer aangescherpt. Het kabinet heeft op maandag 2 augustus besloten om de maatregelen voor evenementen te verlengen tot 1 september. Dat betekent dat evenementen met meer dan 750 bezoekers alleen geplaceerd en met corona-toegangsbewijs mogen plaatsvinden.

Geen feesttent

Er staat daarom dit jaar geen feesttent op de Markt en ook de kinderspelen en het vogelschieten zijn geannuleerd. Gé Oonk van de Vereeniging Volksfeest: “We willen een feest organiseren voor alle Winterswijkers en niet voor een deel. En als we een feesttent plaatsen, dan willen we er ook echt een feest kunnen houden. Dit is met de huidige maatregelen helaas niet mogelijk.”  Verder geldt op de terrassen dat mensen op anderhalve meter afstand moeten zitten, dat er alleen aan tafels bediend mag worden en dat er geen entertainment zoals livemuziek mag worden aangeboden.

Bloemencorso en kermis gaan door

Omdat het bloemencorso en de kermis zogenaamde ‘doorloopevenementen’ zijn, kunnen deze op een aangepaste manier wel plaatsvinden. Om drukte langs de kant van de weg te voorkomen, rijdt de optocht dit jaar niet door het dorp, maar worden alle corsowagens mooi opgesteld bij De Scholtenbrug. Op deze manier kunnen bezoekers de wagens toch wandelend en via een vaste route bewonderen, met voldoende onderlinge afstand. Ook de kermis in het Vrijheidspark zal met een breed aanbod aan attracties wel doorgaan. Hier wordt de drukte gemonitord door crowd controllers.

Mooie dagen

“Het is niet het resultaat waar we dit voorjaar op hoopten, maar het is alweer meer dan wat er een jaar geleden kon. En hoe beter we letten op elkaar en elkaars gezondheid, hoe meer er mogelijk blijft. We vragen daarom iedereen rekening te houden met de geldende coronamaatregelen en er samen mooie dagen van te maken.” zo sluit burgemeester Bengevoord af.
Bron: Gemeente Winterswijk