Een schilderij van de grote vijvers in het Haagse bos uit 1887, waarvan werd gedacht dat die werd geschilderd door Frits Mondriaan, is misschien wel het eerste schilderij van Piet Mondriaan. Kunsthandelaar Frank Buunk is daarvan overtuigd. Volgens hem is de schildertrant van Frits Mondriaan heel anders. Buunk zegt dat het schilderij van iemand is die “nog maar net een penseel vasthoudt”. Het is “de hand van een jongeling die het goed probeert te doen”.

Niet alle experts zijn overtuigd dat het een “echte” Piet Mondriaan is. Het schilderij is vanaf dinsdag 3 augustus te zien in de Villa Mondriaan. De bezoeker kan dan ook het onderzoek naar het schilderij inkijken. “Alle puzzelstukken voor het onderzoek worden samen met het werk gepresenteerd”, schrijft de Villa Mondriaan, “Zodat de bezoekers net als bij een detective zelf op onderzoek kunnen uitgaan.” De bezoeker kan ook stemmen of het schilderij van Piet Mondriaan is of van zijn oom Frits.

Naast het “eerste” kunstwerk van Piet Mondriaan zijn ook twee andere nieuwe werken te zien: Landschap bij Montmorency (1930) en Oevers van de Seine (1931). Het zijn de laatste figuratieve werken, die de schilder heeft gemaakt.

Een reportage over het vroegste kunstwerk van Mondriaan is vanaf woensdag 4 augustus in de tv-uitzending van RTV Slingeland te zien.