Chrit van Ewijk, bestuursvoorzitter van Santiz, de koepelorganisatie van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem, is teruggetreden. Dat is gebeurd op verzoek van de Raad van Toezicht onder leiding van het CDA-Eerste Kamerlid dr. Anne Flierman.

Van Ewijk is het boegbeeld van de fusie tussen beide ziekenhuizen. Hij verdedigde het plan om op termijn de afdelingen Verloskunde en Kinderverpleegkunde van Winterswijk naar Doetinchem over te brengen. Onder druk van publieke en politieke actie en na een drukbezochte informatieavond op 18 december in Groenlo werd de besluitvorming over dat plan uitgesteld. Eerder werd bekend dat ook de intensive care van Winterswijk naar Doetinchem zou gaan, maar dat heeft Van Ewijk altijd besteden, ondanks duidelijke aanwijzingen van het tegendeel.

Het is nog niet duidelijk wat het vertrek van Van Ewijk voor het fusieproces of het eventueel terugdraaien daarvan betekent. Voorzitter Hendrik Jan Mensink van Vrienden van het SKB en Stichting Behoud SKB vindt het voor de persoon Van Ewijk heel vervelend dat hij moest aftreden. De stap van de Raad van Toezicht vindt hij logisch, gezien het feit dat Van Ewijk intern en extern het vertrouwen had verloren. Het aftreden heeft geen gevolgen voor de geplande openbare informatie op 4 maart in Groenlo. “Die heeft zeker zin. Van belang is dat we in alle openheid over de toekomst van de ziekenhuizen spreken en de verschillende scenario’s doornemen, waarbij een volwaardig ziekenhuis in Winterswijk uitgangspunt blijft”.