De opkomst bij de Europese verkiezingen was in de drie Oost Achterhoekse gemeente Winterswijk, Aalten en Oost Gelre beduidend hoger dan 5 jaar geleden, en kwam overal uit boven de 40 %.
In die vergelijking met die van de verkiezingen voor de provincie twee maanden geleden valt met name de verdubbeling van de PvdA op. In Winterswijk werd de PvdA de grootste met bijna een kwart van de kiezers. Forum voor Democratie houdt de winst bij die verkiezingen voor provinciale staten niet vast, er is sprake van enkele procenten terugval. De VVD profiteert daar niet van. D66 en SP blijven aanhang verliezen, Groen Links groeit licht. Het CDA behoudt in grote lijn de traditioneel sterke positie in de Oost Achterhoek, met in Aalten en Oost Gelre ongeveer een derde van de kiezers en in Winterswijk zo’n 20 procent.