Om danstalent in Oost Nederland een podium te bieden en de kans te geven zich verder te ontwikkelen is eind december Stichting Evolutio opgericht. De stichting is een initiatief van Lidy Hungerink en Tim Aafjes, twee jonge dansdocenten, dansers en choreografen. “Er is zoveel talent in Oost Nederland, door het talent bij elkaar te brengen en een podium te geven hopen we dansend Oost Nederland op de kaart te zetten”, aldus Hungerink.

Eind 2017 begonnen Hungerink en Aafjes aan hun eerste project: Evolutio. Een theatervoorstelling dat in september 2018 werd opgevoerd in theater De Storm in Winterswijk. Het bleek een succes en inmiddels zijn de voorbereidingen voor een tweede productie in november 2019 in volle gang. Het thema van deze voorstelling is ‘Grens’. Maar gedurende het jaar is Evolutio op meerdere plaatsen in het land te zien. Zo werken ze onder andere mee aan een winkeltheaterfestival in Borculo, een theaterdiner voor Kika en foodtruckfestival Lust.
Aafjes: “Middels audities selecteren we onze dansers. Deze zijn afkomstig uit heel Oost Nederland. Het niveau is erg hoog. Het mooie aan dansen bij Evolutio is dat dansers het echt als aanvulling kunnen doen op hun reguliere lessen. We repeteren bewust op de zondag, we willen namelijk niet dat de dansers keuzes moeten maken in de lessen die ze nu al volgen. Het moet echt een aanvulling zijn. Op deze manier kunnen we talent een extra kans bieden om door te groeien zonder dat ze daarvoor naar het westen moeten.”

Het eerste jaar was Evolutio nog geen stichting. Begin december kwam daar verandering in. Dit is noodzakelijk om doorgang te kunnen geven aan dit project. De dansers kunnen geheel kosteloos deelnemen aan Evolutio. “Ons eerste doel is nu om een financieel gezonde stichting te worden. We halen onze inkomsten uiteraard uit de kaartverkoop, maar dit is niet kostendekkend. Daarom zijn we aangewezen op gelden uit subsidies, fondsen en sponsoring. We hopen dat dit jaar van de grond te krijgen zodat we door kunnen gaan met Evolutio.”, aldus Hungerink.

Foto: Tesselhof Media